Бомбици со чоколадо и вино, комбинација на вкусови за мерак
Освен што се вкусни, чоколадните бомбици со суво овошје и вино се идеален десерт кога сакате да направите слатко без да го направите премногу комплицирано.
Најдоброто нешто е што не мора секогаш да одите во продавница, туку можете да ги користите намирниците што веќе ги имате во кујната, како чоколадо, бисквити, вино, сушено овошје, кокос и јаткасти плодови. Наместо вино, можете да користите некој вид овошен сок или ликер.
Состојки:
– 230 мл слатко или полусуво црвено вино
– 1 стапче цимет
– 150 грама суво грозје
– 220 грама темно чоколадо
– 120 мл шлаг
– листови од кокос
– 1 лажица мелени ореви (ореви, лешници…)
Подготовка:
1. Загрејте го виното и додајете го сувото грозје и циметот и варете додека не се намали течноста, околу 5 минути.
2. Чоколадото и кремот се топат на пареа, па се додава шлагот и се варат со мешање 5 минути. Отстранете го стапчето цимет од виното.
3. Во чоколадото и кремот се додава виното со сувото грозје, се меша и се додаваат јаткастите плодови, колку да се добие компактна смеса. Формирајте топчиња и валкајте ги во кокос, па оставете ги во фрижидер да се стегнат.
Совет: Ако смесата е премногу густа, можете да ја разредите со додавање топло вино или павлака за готвење.