Истражувањата покажаа дека честото консумирање темно чоколадо наместо млечно чоколадо може позитивно да влијае на вашето целокупно здравје.
Умереното консумирање темно чоколадо со висока содржина на какао е добар извор на минерали и антиоксиданси, а според истражувањата, може да го подобри вашето здравје и да го намали ризикот од срцеви заболувања.
Доколку сте љубители на слатки, би било добра идеја да го замените млечното чоколадо со темно чоколадо бидејќи е поздраво и помалку дебелее, а како што објави веб-страницата Healthline, самото какао е запоставено растение полно со здрави состојки.
Ова се здравствените придобивки поради кои треба да јадете темно чоколадо секој ден, но во умерени количини бидејќи секако содржи калории и шеќери кои може да бидат штетни.
Темното чоколадо е исклучително хранливо, а 100 грама содржи 70-80% какао.
11 грама влакна
66% од дневната потреба за железо
57% од дневниот внес на магнезиум
196% од дневната потреба за бакар
85% од дневните потреби за манган
Исто така, има многу калиум, фосфор, цинк и селен.
Темното чоколадо содржи и стимуланси како кофеин и теобромин, но тешко дека ќе ве држи будни ноќе, бидејќи количината на кофеин е многу мала во споредба со кафето.
Темното чоколадо е полно со органски соединенија кои се биолошки активни и функционираат како антиоксиданти. Тие вклучуваат полифеноли, флаваноли и катехини, меѓу другите.
Според истражувањата, полифенолите во темното чоколадо може да помогне во намалувањето на некои форми на LDL („лош“) холестерол кога се комбинираат со друга храна, како што се бадемите и какаото.
Флавоноидите во темното чоколадо можат да го стимулираат ендотелот, обвивката на артериите, да произведува азотен оксид чија функција е да испраќа сигнали до артериите за да се релаксираат, што ја намалува отпорноста на протокот на крв и на тој начин го намалува крвниот притисок.
Многу контролирани студии покажаа дека какаото и темното чоколадо можат да го подобрат протокот на крв и да го намалат крвниот притисок, иако ефектите се обично благи.
Јадењето темно чоколадо може да подобри неколку важни фактори кои влијаат на зачувување на здравјето на срцето, како и одржување на добриот и лошиот холестерол во нормални граници.
Во една мала студија, беше откриено дека потрошувачката на темно чоколадо значително го намалува нивото на вкупниот холестерол, LDL холестеролот и триглицеридите.
Флаванолите во темното чоколадо исто така можат да ја ублажат инсулинската резистенција, што е уште еден чест фактор на ризик за болести како што се срцевите заболувања и дијабетесот, но бидете внимателни бидејќи и тоа е полно со шеќер и може да има негативни здравствени ефекти.
Со текот на времето, бројни студии покажаа дека консумирањето какао или чоколадо богато со флаванол може да го намали крвниот притисок и да го подобри кардиоваскуларното здравје.
Преглед на студии покажа дека јадењето чоколадо 3 пати неделно го намалува ризикот од кардиоваскуларни болести за 9%. Почестата консумација на чоколадо покажала мала дополнителна придобивка, па нема потреба да се консумира повеќе од 50 грама неделно.
Биоактивните соединенија во темното чоколадо можат да бидат одлични и за вашата кожа. Флавонолите можат да заштитат од оштетување од сонце, да го подобрат протокот на крв во кожата и да ја зголемат густината и хидратацијата на кожата.
Но запомнете дека чоколадото не може да го замени кремот за сончање и другите форми на заштита од сонце.
Темното чоколадо може да ја подобри и функцијата на вашиот мозок.
Истражувањата покажуваат дека конзумирањето какао со висока содржина на флавоноли може да го подобри протокот на крв во мозокот кај младите луѓе.
Ова може да објасни зошто се чини дека секојдневното консумирање какао го подобрува вниманието, учењето и меморијата.
Освен тоа, какаото содржи стимулативни материи како што се кофеинот и теоброминот, а дополнително го стимулира мозокот да прави повеќе работи во исто време.