Што се случува во телото ако редовно јадете темно чоколадо?

Истражувањата покажаа дека честото консумирање темно чоколадо наместо млечно чоколадо може позитивно да влијае на вашето целокупно здравје.

Умереното консумирање темно чоколадо со висока содржина на какао е добар извор на минерали и антиоксиданси, а според истражувањата, може да го подобри вашето здравје и да го намали ризикот од срцеви заболувања.

Доколку сте љубители на слатки, би било добра идеја да го замените млечното чоколадо со темно чоколадо бидејќи е поздраво и помалку дебелее, а како што објави веб-страницата Healthline, самото какао е запоставено растение полно со здрави состојки.

Ова се здравствените придобивки поради кои треба да јадете темно чоколадо секој ден, но во умерени количини бидејќи секако содржи калории и шеќери кои може да бидат штетни.

Хранливост

Темното чоколадо е исклучително хранливо, а 100 грама содржи 70-80% какао.

11 грама влакна

66% од дневната потреба за железо

57% од дневниот внес на магнезиум

196% од дневната потреба за бакар

85% од дневните потреби за манган

Исто така, има многу калиум, фосфор, цинк и селен.

Темното чоколадо содржи и стимуланси како кофеин и теобромин, но тешко дека ќе ве држи будни ноќе, бидејќи количината на кофеин е многу мала во споредба со кафето.

Добар антиоксиданс

Темното чоколадо е полно со органски соединенија кои се биолошки активни и функционираат како антиоксиданти. Тие вклучуваат полифеноли, флаваноли и катехини, меѓу другите.

Според истражувањата, полифенолите во темното чоколадо може да помогне во намалувањето на некои форми на LDL („лош“) холестерол кога се комбинираат со друга храна, како што се бадемите и какаото.

Помага во регулирање на крвниот притисок

Флавоноидите во темното чоколадо можат да го стимулираат ендотелот, обвивката на артериите, да произведува азотен оксид чија функција е да испраќа сигнали до артериите за да се релаксираат, што ја намалува отпорноста на протокот на крв и на тој начин го намалува крвниот притисок.

Многу контролирани студии покажаа дека какаото и темното чоколадо можат да го подобрат протокот на крв и да го намалат крвниот притисок, иако ефектите се обично благи.

Го одржува холестеролот во нормални граници

Јадењето темно чоколадо може да подобри неколку важни фактори кои влијаат на зачувување на здравјето на срцето, како и одржување на добриот и лошиот холестерол во нормални граници.

Во една мала студија, беше откриено дека потрошувачката на темно чоколадо значително го намалува нивото на вкупниот холестерол, LDL  холестеролот и триглицеридите.

Флаванолите во темното чоколадо исто така можат да ја ублажат инсулинската резистенција, што е уште еден чест фактор на ризик за болести како што се срцевите заболувања и дијабетесот, но бидете внимателни бидејќи и тоа е полно со шеќер и може да има негативни здравствени ефекти.

Добро е за здравјето на срцето

Со текот на времето, бројни студии покажаа дека консумирањето какао или чоколадо богато со флаванол може да го намали крвниот притисок и да го подобри кардиоваскуларното здравје.

Преглед на студии покажа дека јадењето чоколадо 3 пати неделно го намалува ризикот од кардиоваскуларни болести за 9%. Почестата консумација на чоколадо покажала мала дополнителна придобивка, па нема потреба да се консумира повеќе од 50 грама неделно.

Ја штити кожата од сончевото зрачење

Биоактивните соединенија во темното чоколадо можат да бидат одлични и за вашата кожа. Флавонолите можат да заштитат од оштетување од сонце, да го подобрат протокот на крв во кожата и да ја зголемат густината и хидратацијата на кожата.

Но запомнете дека чоколадото не може да го замени кремот за сончање и другите форми на заштита од сонце.

Ги подобрува функциите на мозокот

Темното чоколадо може да ја подобри и функцијата на вашиот мозок.

Истражувањата покажуваат дека конзумирањето какао со висока содржина на флавоноли може да го подобри протокот на крв во мозокот кај младите луѓе.

Ова може да објасни зошто се чини дека секојдневното консумирање какао го подобрува вниманието, учењето и меморијата.

Освен тоа, какаото содржи стимулативни материи како што се кофеинот и теоброминот, а дополнително го стимулира мозокот да прави повеќе работи во исто време.

Тагови
реклама

Невролог советува на која возраст треба целосно да се престане со пиење алкохол

Read more

Голем неделен хороскоп од 29 април до 5 мај

Read more

Крај на кредитите и долговите: 4 хороскопски знаци ќе добијат пари во мај

Read more

Нови цени на бензинот и на дизелот од полноќ

Read more

Здравје

Витаминска бомба против пролетен умор

Read more

Кардиолози откриваат како да го пресметаме ризикот од срцеви заболувања

Read more

Три намирници што ги зачепуваат артериите

Read more

Намалете ги слатките: 8 знаци дека консумирате премногу шеќер

Read more
 

Магазин

Како да се ослободите од непријатните мириси во фрижидерот?

Читај повеќе

Витаминска бомба против пролетен умор

Читај повеќе

Кардиолози откриваат како да го пресметаме ризикот од срцеви заболувања

Читај повеќе

На која возраст луѓето најчесто изневеруваат во љубовните врски?

Читај повеќе
  • play_arrow

„Бомба“ од 4 состојки го топи салото на стомакот

Читај повеќе
  • play_arrow

Бургер на едноставен начин

Читај повеќе

Три намирници што ги зачепуваат артериите

Читај повеќе

Во кој случај не треба да земете домашно милениче?

Читај повеќе
  • play_arrow
  • filter

Скопски сеоски фудбал: Зајко пасе позади гол

Читај повеќе