Актерката Одри Хепберн беше олицетворение на елеганцијата на екранот, позната по својот препознатлив стил, холивудска насмевка и скромност и едноставност. Хепберн најмногу уживала во некои многу едноставни јадења, а омилена храна и биле и тестенините.
Нејзиниот син Лука Доти открил дека покојната актерка сакала тестенини и дека била „сериозно зависна“ од нив, до тој степен што на патувањата со себе носела суви тестенини. „Открив и дека таа прави јадења со тестенини речиси секој ден, со состојки кои ги одгледуваше во сопствената градина“, изјавил Лука.
Доти ги собрал сите рецепти на мајка му и од нив направил книга наречена „Audrey at Home: Memories of My Mother's Kitchen“, која вклучува и рецепт за нејзиното омилено јадење со тестенини - шпагети во сос од домати.
Ова јадење не може да биде едноставно, а од состојките за четири лица ќе ви бидат потребни:
- 1 мала главица кромид
- 2 чешниња лук
- 2 моркови
- 2 стебленца целер
- 700 гр доматно пире или пелати
- 2 супени лажици маслиново масло
- 450 гр шпагети
- малку сол
- босилек
- рендан пармезан
Во поголемо тенџере измешајте ги лугот, кромидот, морковот, целерот и доматите и пропржете на маслиново масло. Исечкајте го босилекот и додадете го во тенџерето. Гответе 45 минути, повремено мешајќи. Додека се готви сосот, ставете вода за да ги сварите шпагетите.
Откако тестенините ќе се сварат, исцедете ги и исплакнете со млака вода. Вкусете го сосот и додадете сол по желба. Послужете ги тестенините во сад и обилно прелијте ги со сосот, а потоа наросете ги со рендан пармезан и преостанатите сечкани листови босилек.