Локалците не сакаат да работат во хрватските ресторани
Рестораторите очекуваат многу од пролетната и летната сезона поради најавите за добра туристичка побарувачка и инвестирање во квалитет, но ги мачат старите проблеми, од недостиг на работници и даночни оптоварувања до нереално регулирано работно време, посочува претседателот на Здружение на угостителски активности ХГК Јелена Табак, анализира Н1 Хрватска.
„За рестораните, 2024 година може да биде првата деловно-нормална и добра година од пандемијата и сите ограничувања што ги преживеаја за време на неа. Иако сè уште не можеме да зборуваме за целосно закрепнување, бидејќи многумина се задолжија и нема да биде лесно да се заработат пари за сите трошоци, рестораните се уште се надеваат на подобра сезона од минатата година. Има многу инвестиции во капацитети и понуда и веруваме дека по ова ќе следи побарувачка“, вели Табак.
Традиционално, рестораните и другите објекти имаат повеќе работа оваа година на пролет поради различни општествени и црковни настани (пролетни фестивали, потврди, први причести, училишни излети, матурски забави итн.), додека, на пример, Денот на трудот 1 мај. не им носи повеќе промет, особено ако времето е убаво и луѓето се повеќе надвор. Зголемувањето на цените се движи од околу 10 до околу 20 проценти вкупно, но има и објекти, особено ресторани и кафулиња, каде што остануваат исти како лани. Трошоците за работниците, кои тешко се наоѓаат, особено квалификуваните, кои бараат повисоки и повисоки плати, растат повеќе од цените. Се повеќе странски работници има во угостителството, особено во кујните, магацините, на шалтерите и во чистењето.
„Сè потешко е да се најдат локални луѓе кои сакаат да работат во угостителството. Се чини дека се движиме во насока се повеќе странци да работат на овие позиции. Покрај платите, постојано растат и другите трошоци, а стапката на ДДВ во угостителството и натаму е меѓу највисоките во ЕУ. За да можат да ги покријат сите трошоци, рестораните избираат дали да инвестираат во објекти или луѓе и образование и квалитет, а тоа не е одржливо гостопримство“, коментира Табак.