Локалците не сакаат да работат во хрватските ресторани

Рестораторите очекуваат многу од пролетната и летната сезона поради најавите за добра туристичка побарувачка и инвестирање во квалитет, но ги мачат старите проблеми, од недостиг на работници и даночни оптоварувања до нереално регулирано работно време, посочува претседателот на Здружение на угостителски активности ХГК Јелена Табак, анализира Н1 Хрватска.

„За рестораните, 2024 година може да биде првата деловно-нормална и добра година од пандемијата и сите ограничувања што ги преживеаја за време на неа. Иако сè уште не можеме да зборуваме за целосно закрепнување, бидејќи многумина се задолжија и нема да биде лесно да се заработат пари за сите трошоци, рестораните се уште се надеваат на подобра сезона од минатата година. Има многу инвестиции во капацитети и понуда и веруваме дека по ова ќе следи побарувачка“, вели Табак.

Традиционално, рестораните и другите објекти имаат повеќе работа оваа година на пролет поради различни општествени и црковни настани (пролетни фестивали, потврди, први причести, училишни излети, матурски забави итн.), додека, на пример, Денот на трудот 1 мај. не им носи повеќе промет, особено ако времето е убаво и луѓето се повеќе надвор. Зголемувањето на цените се движи од околу 10 до околу 20 проценти вкупно, но има и објекти, особено ресторани и кафулиња, каде што остануваат исти како лани. Трошоците за работниците, кои тешко се наоѓаат, особено квалификуваните, кои бараат повисоки и повисоки плати, растат повеќе од цените. Се повеќе странски работници има во угостителството, особено во кујните, магацините, на шалтерите и во чистењето.

„Сè потешко е да се најдат локални луѓе кои сакаат да работат во угостителството. Се чини дека се движиме во насока се повеќе странци да работат на овие позиции. Покрај платите, постојано растат и другите трошоци, а стапката на ДДВ во угостителството и натаму е меѓу највисоките во ЕУ. За да можат да ги покријат сите трошоци, рестораните избираат дали да инвестираат во објекти или луѓе и образование и квалитет, а тоа не е одржливо гостопримство“, коментира Табак.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот