Француски компир: Рецепт за јадење од 80-тите кое лесно се прави

Фото: Sergii Koval / Alamy / Alamy / Profimedia

Никој не знае зошто комбинацијата од парчиња компир, варени јајца и колбаси печени во рерна се нарекува француски компир. Вакво јадење не постои во француската гастрономија, но и покрај тоа, под тоа име често се готвело во осумдесетите години на минатиот век.

Можеби инспирацијтаа за овој рецепт ја нашеле во францускиот гратиниран компир што се пече во крем и сирење, или пак биле инспирирани од класичниот рецепт за тартифлет, кој се прави од компири, кромид, сланина и сирење реблошон.

Ова е еден стар рецепт кој толку лесно се подготвува, а кој ќе го сакаат и новите генерации.

Состојки:
1 кг компири
5 варени јајца
2 пара колбаси по желба
750 мл кисела павлака
сол и бибер по желба
растително масло

Подготовка:

Компирите сварете ги, излупете ги и исечкајте ги на тенки парчиња. Згответе јајца и колбаси. Исечете ги на прстени. Во плех подмачкан со масло наредете ред варени компири, ред колбаси и јајца. Додадете сол и додајте прелив.

Се прелива павлака. Додадете нов ред додека не ги потрошите сите состојки. Врз смесата можете да ставите и малку рендан кашкавал. Се пече во загреана рерна на 180 Целзиусови степени околу 25 минути. Послужете со сезонска салата. Добар апетит!

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот