Докторите тврдат дека овие два зачини треба да ги додавате во речиси сите јадења

Точка

08/04/2024

20:23

5.449

Големина на фонт

а а а

Д-р Пола Дајдон, Џоана Вен и д-р Гретчен Сан Мигел за магазинот „SheFinds.com“ откриле кои антиинфламаторни зачини треба да ги додавате во речиси сите јадења поради нивните здравствени придобивки.

Воспалението, иако е природна реакција на телото, може да стане хронично и да доведе до разни здравствени проблеми, особено како што старееме. За среќа, природата нуди разни зачини, од кои секој содржи биоактивни соединенија кои се истражени поради нивните моќни антивоспалителни својства.

Вклучувањето на овие зачини во исхраната на луѓето, особено кај оние над 40 години, може да понуди бројни здравствени придобивки, потенцијално помагајќи во справувањето со различни состојби.


Познат по својот посебен вкус и ароматични квалитети, ѓумбирот не е само основна намирница во кујните ширум светот, туку може да се пофали и со извонредна низа здравствени придобивки, особено за поединците кои сакаат да се борат против воспалението и да го подобрат целокупното здравје.

Ѓумбирот содржи соединенија како што е гингерол, кои се поврзани со намалување на воспалението и подобрување на когнитивната функција. Исто така, има позитивен ефект врз вашиот метаболизам, кој има тенденција да забавува како што стареете. Ѓумбирот ја зголемува термогенезата на вашето тело, што предизвикува поголема стапка на согорување на калории.

Покрај брзиот метаболизам, други придобивки вклучуваат својства за стабилизирање на шеќерот во крвта и потиснување на апетитот, што природно може да го забрза процесот на губење на тежината.

Централно место во моќните антиинфламаторни својства на куркумата е нејзиното активно соединение, куркуминот, кое е опширно проучувано поради неговата способност да ги модулира воспалителните патишта во телото.


Зачините како куркумата имаат термогено дејство врз телото и предизвикуваат телото да произведува повеќе топлина, а со тоа да согорува повеќе калории. Антиоксидантните својства на куркумата можат да помогнат во намалувањето на инсулинската резистенција, шеќерот во крвта, нивото на холестерол и другите метаболички состојби кои се резултат на дебелината.

Исто како ѓумбирот, куркумата е одлична и за вашиот мозок. Куркуминот може да помогне да се подобри функцијата на мозокот со намалување на оксидативниот стрес.

Без разлика дали се користат во готвењето или се консумираат како додатоци, овие зачини нудат природно и холистичко средство за поддршка на поздраво тело и ублажување на ризиците поврзани со хроничното воспаление.



Спонзорирани линкови

Маркетинг