Рецепт за колач со јагоди: Освежително овошно задоволство
Искористете ја сезоната на јагоди и направете вкусен десерт со ова освежително овошје. Јагодите можете да ги користите во различни рецепти за слатки задоволства, од комбинација со бисквити до освежителен чизкејк и леден шербет.
Денеска подгответе го овој едноставен и вкусен колач со јагоди.
Состојки:
– 300 г свежи јагоди
– 225 г бел шеќер
– 180 г брашно
– 125 мл полномасно млеко
– 90 г путер
– 1,5 лажички прашок за пециво
– 1 големо јајце
– 1 лажичка екстракт од ванила
– прстофат сол
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 180 степени Целзиусови. Намачкајте калап за колачи со дијаметар од 20 сантиметри и оставете го на страна.
Во сад измешајте брашно, прашок за пециво и сол. Во друг сад измешајте путер и 200 грама шеќер. Мешајте додека не добиете мазна мазна смеса. Додадете јајца и екстракт од ванила и продолжете со мешањето. Постепено додавајте ја смесата на база на брашно и млекото. Мешајте додека не се соединат состојките.
Добиената смеса префрлете ја во калап за печење. На врвот на колачот додадете исчистени и исечкани свежи јагоди.
Над јагодите посипете го остатокот од шеќерот.
Вака подготвената торта печете ја во загреана рерна 10 минути. Потоа намалете ја температурата на 160 Целзиусови степени и продолжете со печењето околу 45 минути до еден час.
Проверете со чепкалка дали бисквитот е сварен пред да го извадите од рерна.
Пред послужување целосно изладете ја тортата. Добар апетит!