Диетичарите советуваат: Ова е прво нешто што треба да го избегнувате ако имате предијабетес

Точка

03/04/2024

09:41

4.684

Големина на фонт

а а а

Предијабетес е состојба во која шеќерот во крвта е повисок од нормалниот, но не е доволно висок за да биде дијагностициран како дијабетес. За жал, оваа состојба не е секогаш очигледна.

Сепак, добрата вест е дека предијабетесот може да се промени за да се спречи дијагноза на дијабетес тип 2, според Центрите за контрола и превенција на болести. Без разлика дали имате предијабетес или знаете дека ви треба помош за контрола на шеќерот во крвта, двајца диететичари препорачуваат една мала промена. Може да почнеме да го практикуваме уште денес за да го намалиме ризикот од преддијабетес.


Навиката да прескокнувате оброци лошо влијае на контролата на шеќерот во крвта

Диететичарката и експерт за грижа и едукација за дијабетес, Џоселин Лоран, вели дека прескокнувањето оброци може да предизвика неправилни шеми на шеќер во крвта во текот на денот. Шеќерот во крвта може да се намали кога прескокнуваме оброци и повторно да се зголеми кога јадеме.

„Телото претпочита кога нивото на шеќер во крвта флуктуира во текот на денот“, изјави таа за „EatingWell“.


Кога прескокнуваме оброци, нивото на шеќер во крвта може да варира. Значи, ако шеќерот во крвта падне премногу ниско, симптомите може да се манифестираат како брз пулс, треперење, потење, нервоза, анксиозност, раздразливост, збунетост, вртоглавица или глад, според ЦДЦ.

Но, нискиот шеќер во крвта не е единствениот проблем. Прескокнувањето на оброците, особено појадокот или ручекот, исто така резултира со повисоко од нормалното ниво на шеќер во крвта за време на другите оброци во денот, покажува студијата од 2019 година.

Прескокнувањето на оброците може да доведе до зголемен апетит

Нивото на шеќер во крвта влијае на гладот и апетитот. Кога ги прескокнуваме оброците, можеби ќе бидеме погладни подоцна во текот на денот. „Колку сте погладни кога ќе почнете да јадете, толку е поголема веројатноста да се прејадете“, вели диететичарката Емили Ван Ек.


Како резултат на тоа, може да стане потешко да се слушаат сигналите за глад и ситост на телото, што може да го направи поголем предизвикот да се одржи стабилно ниво на шеќер во крвта. Исто така, една студија од 2023 година покажува дека овој тип на исхрана може да ја наруши чувствителноста на инсулин со текот на времето.




Спонзорирани линкови

Маркетинг