За оваа популарна риба има вкусен посен рецепт со маринада која му дава арома.
Посниот похуван ослич се прави со маринада од лимон, масло, сол, суви билки, бибер и црвена пипер.
2 кг ослич
150 мл масло;
3 лимони;
сол;
бибер;
мешавина од суви мелени зачини;
мелена црвена пипер;
5 лажици пченкарно брашно;
5 лажици пченично брашно.
Прво исчистете го и измијте ја рибата, па исечете ја на парчиња. Тргнете ја на страна за да ја направите маринадата. Во сад исцедете ги сите лимони и во него додајте ги сите потребни зачини, па добро измешајте. Секое парче риба натопете го во маринадата и наредете го во еден сад. Прелијте ја преостанатата маринада врз осличот. Покријте со фолија и оставете го во фрижидер најмногу 2 часа.
Измешајте го пченичното и пченкарното брашно, а потоа секое парче ослич превртете го во оваа смеса. Наредете ги парчињата ослич на плех покриен со хартија за печење.
Секое парче можете да го премачкате со малку масло по ваш избор, доколку сакате. Загрејте ја рерната на 180°C и печете ја рибата 15 минути. Извадете ги и свртете ги парчињата риба и печете уште 10 минути. Послужете и уживајте во посниот пржен ослич.