Рецепт за домашен чипс од тиквички: Повкусен од купечкиот

Фото: Eva Ziakov / Alamy / Alamy / Profimedia

Тиквичките се омилен пролетно/летен зеленчук за многумина. Покрај тоа што се многу здрави, благодарение на нивниот неутрален вкус лесно се комбинираат со други зеленчуци, месо и млечни производи.

Тиквичките може да ги подготвувате на многу начини, а денеска ви го претставуваме рецептот за домашен чипс.

Оние што пробале чипс тиквички, се согласни дека тие се повкусни од купечкиот чипс, бидејќи истовремено се лесни и крцкави.

Освен тоа, лесни се за подготовка, а со вкусот можете да си „поигрувате“, користејќи ги зачините што најмногу ги сакате.

Состојки:

– 3 поголеми тиквички
– 60 грама брашно
– сушен зачин
– сол
– зачини: оригано, босилек, лук во прав, бибер, лута пиперка (по желба)
– масло

Фото: Brent Hofacker / Alamy / Alamy / Profimedia

Подготовка:

Тиквичките исчистете ги со лупалка, па исечкајте ги на тенки парчиња, наредете ги во сад, посолете ги и оставете ги да отстојат половина час. Потоа исцедете ги од водата и подгответе ги за пржење.

Во поголема ќеса за замрзнување сипете го брашното, зачините од суви тревки и/или зачини по вкус, протресете, ставете ги тиквичките во ќесето, а потоа врзете ја ќесичката високо, блиску до врвот и добро протресете ја. Во смесата за пржење, тиквичките рамномерно ќе се премачкаат. Сипете масло во тавата и вклучете ја ринглата. Ставете тенџере во близина на тавата со масло и сипете ладна вода во него.

Пред да ги спуштите тиквичките во врелото масло, накратко ставете ги во тенџерето со ладна вода – така смесата од брашно и зачини уште подобро ќе се соедини со тенко исечканиот зеленчук. Тиквичките пропржете ги во врело масло минута-две од двете страни, па извадете ги на кујнска хартија, за да се исцеди вишокот маснотии и послужете ги.

Добро одат во комбинација со ладен јогурт, ѕаѕики или со пиво.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот