Рецепт за шницли од зелка: Кога ќе се подготви на овој начин, овој хранлив зеленчук станува повкусен од месо

Точка

26/04/2024

16:04

5.912

Големина на фонт

а а а

Еден од омилените зеленчуци кај нас е зелката - не е скапа, а претставува ризница на елементи потребни за телото. Зелката, како и секој друг зеленчук, има најмногу хранливи материи во свежа состојба. Таа е одлична за варењето и метаболизмот воопшто, го зајакнува имунолошкиот систем и му помага на телото полесно да се избори со стресот.

Иако кај нас најчесто во зима се јаде кисела зелка во облик на сарми или подварок, а во летната сезона во салата, не е лоша идеја да испробате едноставен рецепт кој ја „претвора“ зелката во месо.

Шницлите од зелка можете да ги послужите како главно јадење, со салата или некој прелив.

Потребни состојки:

- 1 главица зелка
- 1 лажичка сол
- маслиново масло
- 1 лажичка црн бибер
- 300 мл. теријаки или соја сос
- 1 лажица путер
- 1 лажичка лук во прав
- мешавина од салата (како гарнир)


Начин на подготовка:

1. Главицата зелка поделете ја по должина на парчиња идентични на големина, да личат на шницли.

2. Пропржете го секое парче зелка на путер додека не порумени, а потоа префрлете ги на плех, премачкајте ги со маслиново масло и додајте им сол, бибер и лук во прав. Печете на 200 степени.

3. Откако ќе омекнат и ќе се потпечат, парчињата зелка премачкајте ги со теријаки или соја сос.

4. Послужете со мешавина од салата и зачинете со маслиново масло.



Спонзорирани линкови

Маркетинг