FDA пресече: Јогуртот може да го намали ризикот од дијабетес тип 2

Американската Администрација за храна и лекови (FDA), со одлука која се донесуваше речиси пет години, им дозволи на производителите на јогурт да наведат дека оваа храна може да го намали ризикот од дијабетес тип 2, пренесува CNN.

Одлуката од петокот го означува првото здравствено тврдење кое федералната агенција го издаде за јогуртот, но тој е помалку моќен бидејќи, иако е „поддржан од научни докази, не ги исполнува построгите стандарди“ на научниот консензус, соопшти FDA.

„За да се осигураме дека овие тврдења не се погрешни, тие мора да бидат придружени со одрекување или друг соодветен јазик за прецизно да се пренесе на потрошувачите нивото на научни докази што го поддржуваат тврдењето.

Во случајот на јогуртот, прифатено е дека, според ограничените научни докази, „редовното консумирање јогурт, најмалку 2 чаши (3 порции) неделно“, може да го намали ризикот од болест која погодува околу 462 милиони луѓе ширум светот.

FDA заклучи, врз основа на две студии, дека оваа препорачана количина на јогурт е потребна за да се постигне наведениот ефект.

Направен од млеко ферментирано со бактерии или пробиотици Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, јогуртот е богат со калциум, протеини, витамини од групата Б и минерали, вклучувајќи магнезиум, фосфор и калиум.

Овој потег доаѓа како одговор на петицијата од 2018 година поднесена од компанијата за храна и пијалоци Данон Северна Америка. Поднесокот ја поттикна ФДА да ги разгледа постојните истражувања за врската помеѓу јогуртот и дијабетес тип 2, се вели во соопштението за печатот.

„Петицијата да се дозволи квалификуваното здравствено тврдење поврзано со дијабетес тип 2 да се појави на етикетите на јогуртот беше поддржано со соодветни чекори и вклучуваше рецензирани истражувања кои ја поддржуваа нивната петиција“, рече д-р Каролин Пасерело, регистрирана диететичарка, нутриционисткс и инструкторкс на Факултетот за здравствени и рехабилитациски науки при Универзитетот во Питсбург.

Но, покрај фактот дека овие студии се ограничени, тие исто така се „не многу силни“, рече Пасерело.

Начинот на кој е спроведено истражувањето „значи дека не можеме со сигурност да кажеме дека постои причинско-последична врска, туку повеќе корелација помеѓу дијабетес тип 2 и јогуртот“.

FDA ретко донесува одлуки да ги дозволи овие типови здравствени тврдења и во изминатата деценија го направи тоа само за 10 намирници, вклучително и какао во прав со висок флавонол за намален ризик од кардиоваскуларни болести и одредени производи од брусница за намалена шанса за повторување на инфекции на уринарниот тракт кај жените.

Д-р. Марион Нестле, професорка по исхрана, здрава храна и јавно здравје на Универзитетот во Њујорк, ја критикуваше одлуката, прашувајќи: „Зошто некој разумен човек би помислил дека сè што треба да направите за да спречите дијабетес тип 2 е да консумирате 2 чаши јогурт неделно?"

Таа додаде дека „сè што можеме да се надеваме е дека јогуртот е барем незасладен, но бидејќи е навистина тешко да се најде незасладен јогурт, ова им кажува на луѓето кои сакаат да избегнат дијабетес тип 2 дека засладените јогурти се добри за нив“.

„Според прегледот на студиите на FDA, количината на шеќер во јогуртот не влијаела на резултатите“, додава Нестле. „Затоа, за FDA, шеќерот не е проблем.“

Секој јогурт може да се однесува на научното тврдење на FDA сè додека ја користи точната формулација наведена од агенцијата, додава Нестле.

Високата потрошувачка на додаден шеќер е поврзана со поголем ризик од развој на дијабетес тип 2, според повеќе студии.

Според неа, сомнежот во тврдењето на FDA се надополнува со фактот дека причината за дијабетес тип 2 е мултифакторна, па иако јогуртот може да биде дел од здравата исхрана за одржување на телесната тежина, „очекувајќи дека самиот јогурт ќе биде причински поврзан спречувањето на дијабетес нема смисла вон контекст на исхраната како целина“.

Во овој контекст, кога се оценуваат здравствените тврдења на производот за да се направи најдобриот избор за вашата исхрана и здравствена состојба, користењето на „здравиот разум“ е клучно, додава Нестле.

реклама

Зачин што секојдневно го користиме го зголемува ризикот од рак на желудникот

Read more

Храна што треба да ја јадете за здрави црева и рамен стомак

Read more

Нови цени на горивата од полноќ

Read more

Техника на пешачење со која се топат повеќе калории

Read more

Здравје

Кои се двете најлоши опции за појадок?

Read more

Кардиолозите открија која риба е одлична за срцето

Read more

Недостатокот на еден минерал може да предизвика сериозни компликации

Read more

Храна што треба да ја јадете за здрави црева и рамен стомак

Read more
 

Магазин

Кои се двете најлоши опции за појадок?

Читај повеќе

Голем неделен хороскоп од 13 до 19 мај според руски астролог

Читај повеќе

Кардиолозите открија која риба е одлична за срцето

Читај повеќе

Пикантни свински медалјони готови за 20 минути

Читај повеќе
  • filter

Зоо измама: Обоиле кучиња и ги претставиле како панди

Читај повеќе

Три начини да се опоравите од животот со токсични родители

Читај повеќе

Недостатокот на еден минерал може да предизвика сериозни компликации

Читај повеќе

Техника на пешачење со која се топат повеќе калории

Читај повеќе

Ѕвездите предвидуваат дека 2024 ќе биде година со многу разводи

Читај повеќе