Што ако сирењето мувлоса? Случаи во кои не треба да го јадеме

Точка

22/03/2024

17:33

7.684

Големина на фонт

а а а

Мувлата во сирењата како што се Бри, Камбер, Горгонзола или Рокфор е безбедна за јадење, но што ако свежо, крем или друго сирење фати мувла?

Глетката на Горгонзола или Рокфор прави срцата на љубителите на сирење да чукаат побрзо, но за оние кои не се запознале со мувлосаните сирења, глетката на сини и зелени дамки често не им го буди апетитот - и често им се поставува прашањето дали е тоа дури и за јадење?


Црвено, бело и сино сирење

Покрај сината мувла, сирењата можат да имаат бела и црвена мувла. Додека белата и црвената мувла ја покриваат надворешноста на сирењето, сината продира навнатре, ја менува текстурата и значително влијае на вкусот и аромата. Сирењето од благородна мувла се произведува природно со помош на ензими. Во тој процес се разградуваат протеините и се формираат состојките кои ја даваат карактеристичната арома. Резултатот што се добива на крај се зачинети, моќни и остри вкусови кои тешко се наоѓаат кај другите сирења.


Да се фрли или да се јаде?

Мувлата во сирењата како што се Бри, Камбер, Горгонзола или Рокфор е безбедна за јадење, но што ако свежо, крем или друго сирење фати мувла? Мувлата на таквите сирења не е безбедна за јадење, особено затоа што често се развива со штетни бактерии, како што се салмонела и E. coli.

Како општо правило, мувлата не може длабоко да навлезе во тврдите и полумеки сирења, како Чедар или Пармезан, па можете да го отсечете мувлосаниот дел и да го изедете остатокот од сирењето. Исечете најмалку 2,5 см околу мувлосаната област. Внимателно ракувајте со ножот за да не ја префрлите мувлата на други места.





Спонзорирани линкови

Маркетинг