Микробиомот богат со добри бактерии е важен не само за правилно варење, туку и за здравјето на имунитетот, регулација на расположението, па дури и може да игра улога во спречувањето на когнитивниот пад.
Затоа е толку важно да го започнете денот со храна која го поддржува здравјето на цревата. Гастроентерологот д-р Каролин Сојка открива што треба да содржи ваквиот појадок.
„<b><i>Јајцата и јогуртот се одличен начин за добивање на протеини за полнење, како и здрави пробиотици кои се одлични за диверзификација на микробиомот на вашите црева“, вели таа.</i></b>
Овие две намирници го поддржуваат здравјето на цревата. Јогуртот е ферментиран со природни бактерии и квасци, обезбедувајќи природен извор на пробиотици. Додека јајцата се преполни со хранливи придобивки, вклучувајќи протеини, омега-3 масни киселини, витамин Б и витамин Д.