Дали некогаш сте се запрашале дали посегнувањето по конзерва праски или ананас е добар избор за вашето здравје?
„Постојано слушаме: „Свежото е најдобро“, но конзервираното овошје може да биде подеднакво хранливо“, вели Челзи Лебланк, сопственичка на „Chelsea LeBlanc Nutrition“ во Нешвил, Тенеси.
Конзервираното овошје обезбедува јаглехидрати за енергија, влакна за варење и витамини и минерали кои нè одржуваат здрави.
Дали знаете дека конзервираното овошје се бере во највисоката зрелост, а потоа се конзервира во рок од неколку часа? Ова помага да се обезбеди дека овошјето ќе ја задржи својата супериорна нутритивност и вкус секогаш кога сте подготвени да уживате во него.
Исто како свежото и замрзнатото овошје, конзервираното овошје е одличен извор на есенцијални хранливи материи како што се влакна, витамини и минерали. Според рецензијата од 2019 година објавена во „International Journal of Food Sciences and Nutrition“, овошјето и зеленчукот го поддржуваат нашето целокупно здравје и помагаат да се намали ризикот од одредени болести како што се кардиоваскуларни болести и рак.
Лебланк дури укажува на неодамнешната рецензија од 2020 година објавена во „Nutrients“, според која зголемениот внес на овошје и зеленчук (вклучувајќи го и конзервираното овошје) може да поттикне подобро ментално здравје.
Студијата покажува дека големиот внес на овие производи може да поттикне поголем оптимизам, помалку стрес и помалку симптоми на депресија. Меѓутоа, бидејќи студиите во овој преглед користеле различни методи, споредувањето на нивните резултати не е секогаш едноставно и потребни се повеќе истражувања за да се разјасни врската.