Вашиот блендер ќе експлодира! Оваа храна никогаш не смеете да ја ставате во апаратот, ќе го уништите

Повеќето луѓе претпоставуваат дека можете да ставите што било во блендер, но има и други уреди кои се посоодветни за одредена храна од него.

Дали сте имале блендер кој траел само неколку години? Ако се откриете дека менувате блендери повеќе отколку што би сакале, можеби тоа е затоа што го користите уредот со одредени видови  храна  што ги оштетуваат сечилото и механизмот на блендерот.

За да се осигурате дека вашиот блендер ќе го издржи тестот на времето, избегнувајте да ги ставате следниве намирници во него:

Топла течност или храна

Дали некогаш сте виделе рецепт за супа кој вели да ги ставите сите состојки во блендер за да ја добиете вистинската конзистентност на садот? Ставањето врели состојки во блендер не само што може да ви ги изгори рацете, туку може да го уништи и вашиот апарат.

Рачен блендер е подобар за оваа намена, но ако немате, едноставно жешките состојки ставете ги во сад додека не се изладат и потоа истурете ги во блендерот.

Зрна кафе

Еве за што се работи: технички би можеле да користите блендер како мелница за кафе, но тоа не е мудар избор, бидејќи многу брзо би ги заматил сечилата на уредот, пишува Real Simple, пренесува N1 Хрватска.

МРАЗ

Слично на зрната кафе, мразот не треба да се става во блендерот бидејќи може да ја оштети машината и да ги замати сечилата. Исто така, треба да се каже дека мразот нема да биде правилно смачкан.

Но, што е со додавањето мраз во смути и каши? Ова е исклучок од ова правило, бидејќи другите состојки ќе помогнат да се разбие мразот, само внимавајте да не го преоптоварите блендерот.

Суво овошје

Кога станува збор за ставање овошје во блендер, свежото или замрзнатото е секогаш најдобро. Кожестата, жилав текстура на сувото овошје во комбинација со лепливата внатрешност е рецепт за катастрофа.

Компири

Ова може да ве изненади, но во никој случај не треба да ставате компири во блендер. За неколку минути по мешањето на печените компири, скробот и течноста ќе формираат гумена текстура.

Бадеми (и други јаткасти плодови)

Целите јаткасти плодови можат непоправливо да го оштетат вашиот блендер. Кога правите растителни млека од нула, од клучно значење е да ги потопите јаткастите плодови во вода за да омекнат пред да ги измешате.

Ако ви требаат ситно мелени јаткасти плодови како бадеми или индиски ореви за салати или десерти, најдобро е грубо да ги исецкате со нож.