Што се случува со вашето тело ако консумирате пиперки секој ден


Пиперките се популарен зеленчук и содржат бројни витамини и минерали кои му се потребни на нашето тело. Во последно време особено се популарни црвените пиперки, кои се малку послатки од зелените и жолтите пиперки, а содржат и речиси двојно поголема дневна потреба од витамин Ц.

Една црвена пиперка со средна големина (119 грама) содржи 31 калории, седум грама јаглени хидрати, три грама диетални влакна, пет грама шеќер, еден грам протеини, пет милиграми натриум и 152 милиграми витамин Ц (190 проценти од Дневна вредност).
Меѓутоа, што се случува кога ги јадете секојдневно или неколку пати неделно? Диететичарите Ерика Барера и Кристи Вејл објаснија како секојдневното консумирање пиперки може да влијае на вашето тело.

Можат да го намалат воспалението

Пиперките се богати со фитохемикалии и хранливи материи кои имаат природни антиоксидантни и антиинфламаторни својства. Соединенијата присутни во пиперките позитивно делуваат на здравјето со тоа што го намалуваат воспалението, а познато е дека долгорочното воспаление може да се поврзе со хронични болести како дијабетес или срцеви заболувања.

Го поддржуваат здравјето на очите

Пиперките содржат каротеноиди, зеаксантин и лутеин, кои можат да помогнат во заштитата на очите. Имено, зеаксантинот е антиоксиданс кој се акумулира во делот од окото наречен макула и помага во заштитата од оштетувања предизвикани од сината светлина. Затоа, јадењето бугарска пиперка помага да се намали оштетувањето на очите предизвикано од сините извори на светлина.

Го зајакнуваат имунолошкиот систем

Според нутриционистот Кристи Вејл, секојдневното консумирање пиперки нуди голем број хранливи материи за нашиот имунолошки систем. Како што веќе беше наведено, една црвена пиперка нуди речиси двојно поголема дневна потреба од витамин Ц, а познато е дека овој витамин помага во борбата против инфекции и други болести.

Го штитат здравјето на мозокот

Јадењето бугарска пиперка може да ви помогне да го одржите вашиот мозок здрав и да спречите губење на меморијата. Една студија покажа дека флавоноидите, фенолните киселини и каротеноидите кои се наоѓаат во пиперките може да го спречат губењето на меморијата поврзано со Алцхајмерова болест.

Помагаат во варењето

Пиперките се одличен извор на влакна кои нудат многу здравствени придобивки, вклучувајќи подобро варење, подобрено здравје на срцето и стабилно ниво на енергија. Влакната се неопходни за одржување на здравјето на нашите црева и на целиот дигестивен систем, а помагаат и за регулирање на шеќерот и холестеролот во крвта.