Од крцкав бурек до лозова ракија и бели органски сирења – Вкусот на Македонија во „National Geographic“

Во центарот на Балканскиот Полуостров , Северна Македонија е земја со богатство од традиционални јадења. Земјоделството е една од главните гранки во развој  во општеството, а пазарите се преполни со независни земјоделци кои нудат богати сирења, сочни маслинки, свежо овошје и зеленчук и многу повеќе,  домашна ракија (лозова ) или сушени билки од полињата околу нивните домови.

Летото во Северна Македонија е жешко, додека зимата е време на снежни врнежи, а македонците јадат според  годишните времиња – месо на скара и салати од слатки домати во топлите месеци, а чорби за да се стоплат низ студот. Потоа, во кулинарскиот календар има речиси мистични моменти, како што е правењето  јуфки на крајот на август за да им се овозможи природно да се исушат на сонце или ритуалното правење зимница во септември.

Јадењето надвор најчесто е во кафеани (локални таверни), кои ги има повеќе од 5.000 во земјата , а каде гостите јадат со бавно темпо, уживајќи во секој залак.  Се почнува со малку салата и озборување. И секој што се придружува на масата во текот на денот или ноќта нарачува нешто ново, што значи дека чиниите се секогаш полни.

Јадења што мора да се пробаат во Северна Македонија

  1. Бурек

 

  1. Кајмак

 

  1. Тулумби

 

Превземено од „https://www.nationalgeographic.com/

АКТУЕЛНО

Поврзани објави