Како Грците ги бојадисуваат велигденските јајца? Ова е трикот за да ги добиете најубавите црвени јајца за кратко време

Оваа традиција продолжува и денес, бидејќи Грците со нетрпение го очекуваат празникот и ги слават обичаите на своите предци.

Велигден е еден од најважните верски празници во Грција, а бојадисувањето јајца е дел од богатата традиција која датира од далечното минато. Оваа практика, која се пренесува од колено на колено, симболизира нов живот и обновување.

Боење јајца за Велигден во Грција е сложен процес кој започнува неколку недели пред самиот празник. Традиционално, јајцата се обоени во црвено за да ја претставуваат крвта на Исус и да го симболизираат неговото воскресение.

Една од техниките што се користи е да се варат јајца во кромид. Ова е процес каде јајцата се варат заедно со лушпите од кромидот, што им ја дава нивната карактеристична кафена боја. После тоа, јајцата често се украсуваат со шари или религиозни симболи.

Друга популарна техника е боење јајца со помош на природни бои. Грците често користат билки како црвена зелка, црвен кромид или шафран за да добијат различни нијанси на боја. Јајцата се потопуваат во сварената течност и потоа се оставаат да се исушат, создавајќи прекрасни и уникатни дизајни.

Сликањето на велигденските јајца во Грција е можност за семејно собирање и заедничко создавање убави спомени. Оваа традиција продолжува и денес, бидејќи Грците со нетрпение го очекуваат празникот и ги слават обичаите на своите предци.

Денес ви пренесуваме едноставен грчки метод.

Неопходно е:

12 јајца
4 чаши вода
1 шолја алкохолен оцет
1 пакетче црвена боја за јајца
со малку масло

Постапка

Во тенџерето истурете четири чаши вода, а кога ќе зоврие, намалете ја топлината, прелијте со оцетот и додајте ги јајцата.
Оставете го да се готви 15 минути.
Внимателно префрлете ги јајцата во сад со ледена вода и оставете ги да отстојат уште пет до десет минути.
Потоа бојата од кесичката истурете ја во шолја, додадете ја водата во која се варени јајцата, добро промешајте да се измеша и повторно истурете ја во тенџерето.
Потоа вратете ги јајцата во водата со бојата и оставете ги да отстојат уште пет до десет минути.
Се вади со решетка и се редат на чинија обложена со хартиени крпи да се исуши.
Потоа истурете малку масло на памук и премачкајте го секое јајце.