Утрински Весник
Магазин

Зошто не смеете да дозволите водата од кафето да зоврие двапати

59723 Profimedia 0537884761 F.jpg
300x250 (7)

Кога набрзина ставаме вода за кафе или чај, често се случува да се сетиме на на само кога ќе ја снема речиси целата вода. Повеќето од нас само додаваат нова вода на веќе зовриената и го варат кафето.

Сепак, експертите тврдат дека оваа навика е исклучително штетна и дека мора што поскоро да се ослободиме од неа. Дури и здравите минерали на овој начин стануваат штетни, што јасно може да се види на примерот на калциумот, кој на овој начин создава каменец. Истражувањата покажуваат дека двојното вриење ги зголемува арсенот, нитратите и флуорот во водата, што е многу штетно за организмот.

Img 5587

Светската здравствена организација предупреди дека најголемата опасност во ваквата вода за пиење е високата количина на арсен, бидејќи може да доведе до труење, проблеми со органите за варење, дијабетес и кардиоваскуларни заболувања.

Ss1

Можете да прочитате

Аронијата го намалува лошиот холестерол

Два пијалаци кои се најлоши за здравјето на цревата

Кејт и Вилијам слават 13-годишнина од бракот, објавија досега невидена фотографија