Намирници кои траат „вечно“, но им се менува вкусот по неколку месеци (и не треба да ги јадете)

Маслиновото масло, јаткастите плодови и киноата навистина имаат многу долг рок на траење, но по неколку месеци им се влошува вкусот, особено ако не ги чувате правилно.

namirnici-koi-traat-vechno-no-im-se-menuva-vkusot-po-nekolku-meseci-01.jpg

За некои намирници сме убедени дека траат вечно бидејќи ни изгледаат добри за јадење и по неколку месеци.

Не покажуваат знаци на расипување, како мувла, па не ги ни фрламе.

Генерално ова е храна што не ја чуваме во фрижидер и која навистина трае долго, но по извесен период ѝ се влошува вкусот и не би требало да ја јадеме.

Кои намирници спаѓаат овде?

Киноа

Најголемите „непријатели“ на киноата се високите температури и влагата.

Ако ја чувате во добро затворен сад, може да ви трае и неколку месеци.

Сепак, ако забележите дека киноата има посилен мирис од вообичаено, тогаш е време да ја фрлите.

namirnici-koi-traat-vechno-no-im-se-menuva-vkusot-po-nekolku-meseci-02.jpg

Прашок за печива

Проблемот кај прашокот за печиво е што со текот на времето ги губи својствата.

За да проверите дали прашокот за печиво е добар, измешајте го со врела вода. Ако почне да прави пена и меурчиња, тогаш е доволно свеж за да го додадете во печивото.

namirnici-koi-traat-vechno-no-im-se-menuva-vkusot-po-nekolku-meseci-3.jpg

Крекери

Откако ќе ја отворите оригиналната амбалажа, важно е да ги чувате крекерите во добро затворен сад. На овој начин можат да ви траат и пет-шест месеци.

По ова, вкусот им се влошува.

namirnici-koi-traat-vechno-no-im-se-menuva-vkusot-po-nekolku-meseci-04.jpg

Јаткасти плодови

Излупените јаткасти плодови исто така траат долго, но поради мастите што ги содржат, сепак не се погодни за јадење по неколку месеци.

Ако забележите дека се потемни од вообичаено или имаат поизразен мирис, најдобро фрлете ги.

Но, јаткастите плодови можат да ви траат и цела година ако ги ставите во добро затворен сад што не пропушта влага и ги чувате во фрижидер.

namirnici-koi-traat-vechno-no-im-se-menuva-vkusot-po-nekolku-meseci-05.jpg

Житарици

Повеќето житарици не се погодни за јадење по околу три месеци откако ќе ги отворите.

Причината е изложеноста на воздух кој им го менува вкусот.

Житариците со поголема содржина на јаткасти плодови траат и пократко.

namirnici-koi-traat-vechno-no-im-se-menuva-vkusot-po-nekolku-meseci-06.jpg

Продолжува на следната страница...



Би можело да ве интересира:

4 совети од нашите баби за крофните да не впиваат многу масло и да останат меки Со овие едноставни совети кои се пренесуваат со генерации, крофните веќе никогаш...
10 кулинарски совети за оние кои не сакаат да поминуваат време во кујната Ако готвењето не ви е задоволство и не сакате да поминувате многу време во кујна...
Кулинарски грешки поради кои не ви успеваат ни едноставните рецепти Ако палачинките ви излегуваат тегави, тогаш најверојатно многу го матите тестото...
10 кулинарски грешки со кои ги уништувате здравите состојки на храната Сите знаат дека кога медот ќе се изложи на топлина ги губи своите здрави состојк...
Овошје што треба да го јадете почесто ако сакате да го симнете вишокот килограми Јагодите, праските и сливите се само дел од овошјето што може да ви помогне во б...
8 трикови како да ги навикнете децата на здрава храна (без тантруми и плачење) Не ги наградувајте со грицки и слатки, но немојте ни да им ги забраните – како н...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg