Овие три намирници треба да ги јадете во април

911

Диететичарката Кара Харбстрит откри кои три намирници, или три вида храна, треба почесто да ги внесуваме во менито веќе овој април.

Авокадо

Авокадото е одличен извор на масти здрави за срцето, но и начин да се добијат дополнителни влакна и фолати здрави за срцето. Според Eating Well, една четвртина од авокадо содржи 2,5 грама заситувачки влакна. Исто така, може да биде одличен хранлив засилувач во рецептите.

Мастите во авокадото помагаат во апсорпција на витамини растворливи во масти, како што се витамините А, Д, Е и К, кои се наоѓаат во друга храна.

Аспарагус

Аспарагусот е сезонски зеленчук кој често го препорачуваат многу диететичари и нутриционисти. Содржат растителни влакна, протеини и витамин К, кои ги зајакнуваат коските, а обезбедуваат и витамини А и Ц, како и калиум и фосфор. Освен тоа, диететичарката Кара Харбстрит истакнува дека аспарагусот е „добар извор на пребиотични влакна, кои се важни за хранење на добрите бактерии во цревата“.

Ротквици

Со доаѓањето на пролетта започнува сезоната на ротквици, зеленчук кој збогатува различни салати и други оброци кои сакате да ги јадете. Иако може да се најдат во текот на целата година, диететичарот посочува дека се најдобри во пролет.

„Можете да ги најдете во многу варијанти, почнувајќи од благи и малку слатки. Може да се јадат сирови или печени, а содржат влакна, калиум и витамин Ц“.