ОВОШЈЕ КОЕ ПОЗИТИВНО ВЛИЈАЕ НА ХЕМОГЛОБИНОТ: Богато со витамин Ц, железо и антиоксиданси

21 март, 20240
image_2024-03-22_073228051

Овие пет овошја, богати со железо, фолна киселина, витамин Ц и други хранливи материи, можат да помогнат природно да се зголеми нивото на хемоглобин во телото.

Јаболка

Богати со железо и витамин Ц, јаболката може да помогне во подобрување на нивото на хемоглобин. Железото во јаболката е во форма која лесно се апсорбира од телото, што ги прави одличен избор за борба против анемија.

Калинка

Калинката е полна со железо, витамин Ц и антиоксиданси. Овие супстанции не само што помагаат во зголемување на нивото на хемоглобин, туку и ја подобруваат циркулацијата на крвта и целокупното здравје на срцето.

Кајсии

Кајсиите се добар извор на железо, витамин Ц и бета-каротин. Редовното консумирање кајсии може да помогне во производството на здрави црвени крвни зрнца и да го зголеми нивото на хемоглобин.

Суви сливи

Сувите сливи се богати со железо, витамин Ц и бакар, кои се неопходни за производство на хемоглобин. Тие исто така помагаат да се спречи запек и да се подобри здравјето на цревата.

Грозје

Грозјето содржи железо, витамин Ц и антиоксиданси како ресвератрол, кои можат да помогнат да се зголеми нивото на хемоглобин и да се подобри целокупното здравје.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi