Рецепт на денот: Пилешки паприкаш со њоки

28 април, 20240
Hungarian,Chicken,Paprikash,With,Gnocchi,Potato,Dumplings,And,Basil

Совршено јадење кое не враќа во детството.

Состојки:

– 1 пилешко (околу 1 кг)
– 500 гр црвен кромид
– 2 домати
– 1 пиперка
– црвен пипер, лист магдонос
– масло, сол, бибер

За њоките:

– 2 јајца
– масло
– брашно

Подготовка:

Прво исечете го пилешкото на батаци, крилца и бело месо. Оставете ги грбот и вратот кога ја правите супата, да ги имате.

На загреано масло пропржете посолен кромид исечен на ленти, додадете бибер исечкан на коцки, малку црвен пипер, па додадете исечено пилешко.

Сè се прелива со чаша вода, па се динста на тивок оган додека месото не омекне. Дури потоа излупете два поголеми домати, исечете ги на коцки и додајте ги во манџата.

Потоа додадете сечкана китка листови од магдонос, по потреба додадете уште сол и бибер, па динстајте уште половина час на тивок оган со мешање.

Оваа чорба треба да има многу течност, бидејќи се уште не е готова. Ѝ недостигаат њоки.

Две жолчки, снег од белка, малку масло и сол измешајте со брашно за да формирате топчиња со рацете. Тие треба да бидат тенки и долги како малиот прст.

Сварете солена вода, а потоа варете ги њоките додека не испливаат на површината.

Со решетка се вадат од водата, па се додаваат во манџата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi