Првомајските празници најчесто ги поминуваме во природа, а тие ретко можат да поминат без скара.
Месото и зеленчукот на скара секогаш имаат посебна арома и сладост. И кога ќе додадете маринада на аромата на чад, добивате скара за „прсти да излижеш“.
Дури и најдобрите парчиња месо, добар оган и најдобрата скара се залудни ако претходно не сте го маринирале месото. Маринадата е она што ќе му даде на месото посебен вкус и мекост. Месото е најдобро ако го маринирате вечерта пред печењето на скара и вреди секоја минута од чекањето.
За класичната маринада:
Состојки:
- 100 мл сончогледово масло
- 100 мл маслиново масло
- 100 мл јаболков оцет
- 2 супени лажици сол
- 2 чешниња лук
- 1 лажица пиперка
- 1 лажичка мелена црвена пиперка
- 1 кромид
Подготовка:
Во сад ставете ги сите состојки и измешајте. Премачкајте го месото или зеленчукот со маринадата и оставете ги преку ноќ во фрижидер.