ФОКАЧА СО РУЗМАРИН: Миризлива италијанска погача мека како памук

popara6 април, 20251min00
118932_fokaca-sa-ruzmarinom_f

Ви треба:

2-3 гранчиња свеж рузмарин
300 гр брашно
15 гр квасец (половина коцка)
2 лажички сол
1 лажичка шеќер
2 dl млака вода
1 дл маслиново масло
малку крупна морска сол

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 180 степени. Растворете го квасецот и шеќерот во сад со малку вода. Нека се активира. Просејте го брашното, па додадете го измиеното гранче рузмарин искинато на парчиња. Измешајте сол, квасец, масло и вода, па замесете тесто. Оставете го да отстои еден час. Направете квадратна форма и на неа направете дупки со крајот на машината за заварување. Намачкајте со маслиново масло и посипете со рузмарин и крупна морска сол. Печете ја фокачата во рерна загреана на 180 степени, додека не порумени.