Најдобриот зеленчук за борба против надуеност

22 март, 20240
Најдобриот зеленчук за борба против надуеност

Зеленчукот е од суштинско значење за намалување на воспалението бидејќи е преполн со витамини, минерали, влакна, антиоксиданси и фитохемикалии, за кои студиите покажуваат дека се корисни за намалување на хроничното воспаление.

Овие хранливи материи помагаат во борбата против оксидативниот стрес и ги неутрализираат слободните радикали – два вообичаени виновници кои можат да предизвикаат воспаление.

Покрај тоа, истражувањата покажуваат дека консумирањето зеленчук може да го подобри здравјето на цревата поради нивната висока содржина на влакна. Добро избалансиран и разновиден цревен микробиом може да помогне во зајакнувањето на вашиот имунолошки систем и намалување на воспалението.

1) Спанаќ
Спанаќот е богат со витамини А и Ц и антиоксиданси како што се кверцетин и кемпферол, кои помагаат во борбата против воспалението. „Овој разновиден зелен лиснат зеленчук може да се ужива суров во салати или варен во различни јадења, обезбедувајќи пригоден начин да додадете хранливи материи кои се борат против воспаление по

 

вашите оброци. Неговата висока содржина на влакна, исто така, го поддржува дигестивното здравје и може да помогне во управувањето со тежината“, изјави нутриционистот Триста Бест за Eat This.

2) Кељ
Според студија од 2023 година, кељот може да го спречи воспалението предизвикано од цревата и да го подобри здравјето на цревата. Тој е преполн со есенцијални хранливи материи како антиоксиданси, минерали, влакна и витамини А, Ц и К, кои можат да го подобрат здравјето на цревата и да го намалат воспалението.

3) Брокула
Брокулата е одличен извор на сулфорафан, антиоксиданс со силно антиинфламаторно дејство. Богат е и со витамини Ц и К и растителни влакна, за кои студиите покажуваат дека може да помогне да се намали воспалението и да се подобри отпорноста на инсулин.

4) Пиперка
Бабурската пиперка е полна со витамини А и Ц и антиоксиданси кои можат да помогнат во намалување на воспалението и заштита од дегенеративни болести. „Достапни во различни живописни бои, бугарската пиперка им додава вкус и крцкање на јадењата, а исто така обезбедува голема количина на антиоксиданси за борба против воспалението и за поддршка на имунолошката функција“, вели Бест. „Нивните ниски калории и високата содржина на вода ги прават одличен избор за управување со тежината и хидратација.

5) Домат
Доматите се богати со ликопен, антиоксиданс со силни антиинфламаторни својства. Најдобро објаснува: „Доматите се вкусни во салати, сосови и сендвичи и нудат богат извор на ликопен, кој е поврзан со намаленото воспаление и помал ризик од хронични болести. Покрај тоа, нивната висока содржина на калиум помага во регулирањето на крвниот притисок и го поддржува здравјето на срцето.

6) Морков
Морковите се фантастичен извор на бета-каротен, природен пигмент за храна кој во телото се претвора во витамин А. Познато е дека витаминот А има антиинфламаторни својства кои можат да помогнат во борбата против воспалението и да го зајакнат вашиот имунолошки систем.

„Без разлика дали се уживаат сирови како крцкава закуска или варени во чорби и печени, морковите даваат сладок вкус заедно со мноштво антиинфламаторни хранливи материи. Бета-каротенот во морковот, исто така, го поддржува здравјето на очите и може да го намали ризикот од макуларна дегенерација поврзана со возраста“, вели Бест.

7) Цвекло
Прегледот од 2021 година покажа дека цвеклото содржи соединенија наречени беталаини за кои е докажано дека помагаат во намалување на воспалението. „Цвеклото може да се пече, варат или ренда сурово во салати, нудејќи уникатна земјена сладост заедно со антивоспалителни својства“, објаснува Бест. Нивните нитрати можат да ги подобрат атлетските перформанси и да го подобрат протокот на крв, промовирајќи го кардиоваскуларното здравје“.

8) Лук
Според прегледот од 2020 година, лукот содржи сулфурни соединенија и антиоксиданси кои можат да помогнат во намалување на воспалението и заштита од хронични болести, вклучувајќи кардиоваскуларни болести и рак.

9) Кромид
Кромидот содржи кверцетин, флавоноид кој има антиинфламаторно дејство. Исто така е богат со витамин Ц, кој може да помогне во намалување на воспалението и поддршка на имунолошката функција. „Кромидот додава вкусна длабочина на јадењата и обезбедува кверцетин и други флавоноиди кои помагаат да се намали воспалението и да се промовира здравјето на срцето“, вели Бест. „Покрај тоа, нивните пребиотски влакна ги хранат корисни цревни бактерии, поддржувајќи го дигестивното здравје.

10) Целер
Целерот е нискокалоричен зеленчук богат со антиоксиданси и антиинфламаторни соединенија. Експерименталните студии покажуваат дека целерот има антиинфламаторни и антигабични својства за поддршка на целокупното здравје. „Со својата крцкава текстура и благ вкус, целерот е разновиден додаток на салати, супи и грицки“, вели Бест. „Нуди антивоспалителни и антиоксидантни својства. Неговите природни диуретични својства можат да помогнат да се намали надуеноста и да се поддржи здравјето на бубрезите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi