За совршена сарма, треба да знаете како правилно да ја завиткате. Станете експерт во неколку едноставни чекори. Познатиот хрватски кујнски готвач Марио Михељ објасни како да го завиткате познатиот специјалитет без да погрешите.
Веројатно има толку многу трикови и рецепти за сарма колку што има домаќинства и ресторани кои го подготвуваат овој зимски деликатес. Но, ништо не започнува без основниот чекор, за кој многумина сметаат дека е најважен – правилното завиткување на сармата, пренесува еспресо.рс.
Марио Мишел вели дека постои само еден правилен начин да се направи тоа. Како да ја завиткате сармата?
На листот зелка треба да се исече тврдиот дел кој минува низ средината за полесно да се витка. Откако ќе го разредите „стеблото“, можете да го засесечете попречно неколку пати за да биде поиздржливо. Потоа започнете со завиткување. Убаво затегнете го листот, ставете соодветна количина фил, свиткајте ги краевите и цврсто тркалајте. Важно е сармата добро да се стисне за да ги наполни смесата сите делови од листот и да не се распадне при варењето.
Без добар фил, нема добра сарма! Еве предлози за добар фил со сарма.
Состојки: 2 помали или 1 поголема главица кисела зелка, 2 чаши ориз, 500 гр мешано мелено месо, малку суви ребра, малку сува сланина, 2 средни главици кромид, масло, 1 јајце, сол, бибер, вегета, црвен пипер.
Подготовка: Одделете ги листовите зелка и чувајте ги во вода околу 10 минути, а потоа отстранете ги задебелувањето од листовите. На масло пропржете го ситно исечканиот кромид, додадете малку сечкана сланина, а потоа и меленото месо. Кон крајот додадете ориз, малку сол, вегета, мелен бибер и пипер. Кога смесата ќе се олади, изматете го јајцето и сè убаво измешајте. Наполнете ги листовите зелка со тој фил и извртете го сармето. Во голема длабока тава сипете масло и ставете ги листовите зелка да го покрие дното, а потоа редете ја сармата во круг за да има мало празно место на средината на саот.
Помеѓу сармите ставете ги ребрата и сланината. Истурете вода, но сармите да не бидат целосно во неа и покријте ги со листови зелка. На тенџерето ставете помал капак (потесен од тенџерето), а потоа поголем капак на тенџерето и варете додека не зоврие. Продолжете да готвите на умерена температура додека течноста не се намали за половина и листовите зелка не станат меки. На крајот од готвењето направете запршка од масло, една рамна лажица брашно и малку црвен пипер. Прелијте врз сармата и варете уште малку.