ШНИЦЛИ ОД ТИКВИЧКА: Внесете ги потребните витамини и за празниците со овој прекрасен оброк

1 мај, 20240
c5689916b871a886f444c3462259c39acce02e06

Тиквичките благотворно делуваат на целокупното здравје на нашиот организам и треба да се користат додека се млади и најздраво да се внесат во нашиот организам, а од кујната на нашата баба доаѓа предлог за оброк кој е вкусен и здрав.

Состојки:

2 средни млади тиквички
3 јајца
100 гр сусам
2 лажици кисела павлака
100 гр брашно
1 лажичка слатка пиперка
4 чешниња лук
сол, масло

Подготовка:

Тиквичките излупете ги и исечете ги на подебели парчиња и посолете ги. Оставете го да отстои во сол 15 минути, па исцедете го. Издробете го лукот, посолете и прелијте со две лажици вода и оставете да отстои 15 минути. Врз фолија истурете брашно и пиперка, па измешајте.

Презлата и сусамот измешајте ги и истурете ги на фолијата до брашното. Во сад се матат јајцата, малку масло и павлаката за да се добие густа маса.

Исцедете ги тиквичките, додадете го исцедениот лук и измазнете со раце. Секое парче тиквичка премачкајте го по следниот редослед: брашно, јајца, презла и сусам и наредете ги во подмачкан плех или обложен со хартија за печење.

Се пече на 220 степени 30 минути додека убаво не порумени. Послужете топло како прилог или како независно јадење.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi