ПО ВЕЛИГДЕН: Како вапсаните јајца да останат безбедни за консумирање?

1197

По Велигден обично ни остануваат многу храна и варени јајца со кои не знаеме што да правиме. Најчестото прашање што се поставува е како правилно да се складираат за да останат безбедни за консумирање?

Кога јајцата се варат, термичката обработка го отстранува природниот заштитен слој од лушпата, што ја зголемува чувствителноста на јајцето на воздух и бактерии. Затоа е неопходно брзо да се изладат варените јајца по готвењето за да се намали ризикот од контаминација или расипување.

Чувањето на варени јајца во фрижидер го забавува растот на бактериите бидејќи потенцијално опасните бактерии се размножуваат побавно на температури под 4°C.

Важно е варените јајца да не се оставаат на собна температура повеќе од 2 часа по готвењето и веднаш да се стават во фрижидер.

Најдобро е да ги чувате во картонска кутија или во херметички сад на внатрешната полица на фрижидерот, а не во вратата. Честото отворање и затворање на вратата од фрижидерот може да предизвика флуктуирање на температурата, што може да влијае на свежината на јајцата.

Колку долго можат да траат тврдо варените јајца пред да се расипат?

Ако се складираат правилно, може да траат околу една недела. Ако не сте сигурни колку долго се во фрижидер, проверете дали на лушпата се формирал лигав слој, што укажува на расипување.

Што се однесува до бојата на жолчката, многу луѓе се грижат дали е зеленикаво-сива. Ова не значи дека јајцето е расипано. Бојата на жолчката може да варира во зависност од времето на готвење и температурата. Долгото готвење може да предизвика промена на бојата, но тоа не влијае на безбедноста за консумирање.