Брзо се расипуваат на ладни места – овие намирници не треба да ги чуваме во фрижидер

од Vladimir Zorba

Каде припаѓаат одредени намирници – во фрижидер, оставата, чајната кујна или во кујнскиот кабинет?

Често пати по грешка ставаме некои намирници во фрижидер, а тие воопшто не припаѓаат таму – всушност треба да бидат во оставата, чајната кујна или на некое друго суво и темно место.

Еве неколку намирници кои никогаш не треба да ги чувате во фрижидер:

Компир

Кога станува збор за храна која никогаш не треба да ја чуваме во фрижидер, сировиот компир е на прво место. Студот во фрижидерот може да ги претвори растителните скробови во шеќер и да ги направи послатки, што не е идеално за компирите, ниту за нивната текстура кога се варат или печат.

Лук

Ниту лукот не треба да го ставате во фрижидер, особено ако го чувате во херметички сад. Ниските температури можат да предизвикаат никнување на лукот, мувлосање и добивање гумена текстура, што воопшто не ни се допаѓа. Треба да го чувате во оставата, каде што има добар проток на воздух.

Кромид

Ладењето има штетен ефект врз текстурата и рокот на траење на кромидот. Влагата во фрижидерот го поттикнува растот на мувлата на кромидот, што го прави опасен. А можеби уште полошо од било што друго е да го ставите кромидот во пластична кеса бидејќи тогаш тие ќе ја навлечат и апсорбираат микропластиката од таа пластична кеса. Затоа чувајте го во оставата, чајната кујна во хартиена кеса.

Пиперки

Поради ладење, пиперките повеќе нема да бидат толку крцкави и свежи, па затоа не треба да се чуваат ниту во фрижидер. Ладната средина може да ја уништи клеточната структура на пиперката, што резултира со меки, кашести и нималку вкусни пиперки. Чувајте ги во хартиена кеса на темно место во оставата, чајната кујна.

Краставици

И краставиците не треба да се чуваат во фрижидер – ладењето ќе го забрза процесот на гниење на краставиците, а освен тоа, ниските температури можат да предизвикаат краставиците да ја изгубат својата крцкавост, што ние не го сакаме.

Различни овошја

Овошјето како јаболка, дињи, праски, манго, портокали и лимони и бобинки како јагоди, малини и боровинки едноставно имаат подобар вкус кога се чуваат на собна температура. Затоа дефинитивно треба да го избегнувате фрижидерот за ова овошје доколку сакате да го задржи својот најдобар вкус.

Мелено кафе и зрна кафе

Иако ретко кој го прави тоа, ниту кафето не смее да се чува во фрижидер. Имено, чувањето на кафето во фрижидер може да му го уништи вкусот, а многу лесно може да впие и други ароми (а сите знаеме дека ги има многу во фрижидерот). Чувајте го кафето во затворена кутија во кујнскиот шкаф.

Слични содржини