Белиот лук не смеете да го јадете на овој начин!

Лукот е познат по тоа што носи бројни придобивки за нашето тело, па затоа често го јадеме на различни начини. Сепак, некои од нив воопшто не се препорачуваат, предупредуваат лекарите.

Неговото моќно дејство многу луѓе го користат за зајакнување на имунитетот, во борбата против вирусите, но и за намалување на високиот крвен притисок.

Оваа храна делува како:

1. Антибиотик
2. Антивирус
3. Антифунгал
4. Антивоспалително
5. Антипаразитски
6. Антиоксиданс
Меѓутоа, луѓето голтале парче лук за да го намалат крвниот притисок, а тоа оставило сериозни последици по телото, особено на желудникот. Сето ова е предизвикано од сосема погрешни совети кои кружат на интернет.

Експертите со години истакнуваат дека најдобро е да се јаде сиров лук згмечен, бидејќи така се поттикнува ензимската реакција која го ослободува алицинот. Тоа е супстанца која во голема мера е одговорна за лековитите својства на овој зеленчук.

Доколку термички го обработувате, вметнете го повнатре во садот, за да не биде изложен на високи температури повеќе од десет минути.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e