Мислите дека сте зависници од тесто, а се обидувате да го избегнете по секоја цена-тогаш овој рецепт е совршен за вас. Воздушесто лиснато тесто со освежително полнење од туна. Во комбинација со јајцата и павлаката добивате богат, а лесен оброк.
Потребно е:
- 1 пакување замрзнато лиснато тесто
- 300 гр конзервирана туна
- 6 јајца
- сол
- 1 дл павлака
- црн пипер
Подготовка:
Одмрзнете го тестото и поделете го на два дела. Исцедете ја рибата од маслото и добро изгмечете ја. Сварете четири јајца, излупете ги и исечкајте ги, па измешајте со туна. Додадете две жолчки и крем. Изматете ги белките во цврста пена, нежно измешајте ја во подготвената смеса, посолете и побиберете. Покријте го плехот со едниот дел од тестото, истурете го филот и покријте го со другиот дел од тестото. На неколку места избоцкајте го тестото со вилушка и печете ја питата околу 30 минути.