Научниците истакнуваат дека исхраната силно влијае на здравјето на мозокот. Лошата храна може да ја зголеми воспаленоста и да го забрза когнитивното опаѓање, додека правилната исхрана го намалува ризикот од деменција и Алцхајмерова болест. Според експертите, најкорисни намирници за мозокот се: Авокадо – богато со здрави масти кои ја подобруваат енергијата на мозокот и ги намалуваат васкуларните ризици. Брокула – содржи сулфорафан, силен ...

Научниците истакнуваат дека исхраната има огромно влијание врз здравјето на мозокот. Лошата храна може да ја зголеми воспаленоста и да го забрза когнитивното опаѓање, додека правилната исхрана ја намалува веројатноста за развој на деменција и Алцхајмерова болест. Според експертите, најкорисни намирници за мозокот се: Редовното вклучување на овие намирници во исхраната може да ја подобри меморијата, концентрацијата и когнитивното здравје, со што ...

Научниците истакнуваат дека исхраната силно влијае на здравјето на мозокот. Лошата храна може да ја зголеми воспаленоста и да го забрза когнитивното опаѓање, додека правилната исхрана го намалува ризикот од деменција и Алцхајмерова болест. Според експертите, најкорисни намирници за мозокот се: Авокадо – богато со здрави масти кои ја подобруваат енергијата на мозокот и ги намалуваат васкуларните ризици. Брокула – содржи сулфорафан, силен ...