Ова е најлошата храна за бебиња што треба да се избегнува


Оброците што се направени за бебиња мора да бидат здрави и хранливи. Некоја храна за бебиња во основа е целосно безвредна и нездрава.

Обично тоа е храна богата со калории, шеќер или сол и ниска содржина на хранливи материи. Овој нутритивен дефицит може дури и да го попречи нивниот развој.

Затоа е важно да знаете која храна е најдобра за бебињата и која храна да се избегнува, вклучувајќи ја и незгодната храна и потенцијалните опасности од гушење.

Цврста, леплива, лизгава, крупна и тркалезна храна не е безбедна за малите деца, бидејќи лесно може да се задави од неа. Затоа, не му давајте на вашето бебе виршли, колбаси, големи парчиња месо или сирење, цело грозје, пуканки, голем сиров зеленчук и цели јаткасти плодови и семки.

Според истражувањата за навиките во исхраната на доенчињата и малите деца, на некои бебиња им се даваат безалкохолни пијалоци секој ден. Истата студија покажа дека до 24 месеци, повеќе од 10 проценти од малите деца пијат газирани пијалоци секој ден.

Според експертите, газираните пијалоци не содржат апсолутно никакви хранливи материи, а консумирањето такви пијалоци значи дека бебињата јадат и пијат помалку хранлива храна која навистина му е потребна на нивниот организам. Исто така, овој вид на пијалок содржи многу шеќер, кој може да предизвика расипување на забите и други здравствени проблеми.

Друга голема студија спроведена во САД покажа дека околу 14 проценти од 9-месечните деца јадат помфрит најмалку еднаш неделно. Оваа бројка се зголемува на повеќе од 40 проценти до 12-тиот месец од животот, што го прави помфритот или пржениот компир меѓу главните зеленчуци што ги консумираат малите и го означува почетокот на нездравите навики.

Важно е да се намали количината на брза храна на менито на бебето, бидејќи е полна со масти, шеќери, сол и калории, а има малку здрави хранливи материи. Здрав десерт погоден за деца е, на пример, печено, исчистено јаболко со малку цимет. Тој е природно сладок и има добри влакна, витамини и вкусна, мазна текстура.

Користењето сок за засладување на детската храна исто така не е добра идеја. Шеќерите во сокот може да го забрзаат варењето на храната, попречувајќи ја способноста на телото да ги апсорбира хранливите материи.

Најдобро подготвената храна за бебиња има малку состојки, без додадена сол, шеќер или модифициран скроб. Затоа, се препорачува да изберете таква храна за вашите малечки.