Многу луѓе не консумираат домати доволно често, а има неколку важни причини зошто тоа треба да се промени.
Исто така, корисно е да се знае дека готвењето домати го зголемува нивото на ликопен, кој е многу здрав, во споредба со сировите домати.
Доматите се богати со витамин Ц, кој е природен антиоксиданс. Покрај тоа, содржи витамин А, железо и калиум, кои играат клучна улога во одржувањето на здравјето на нервите и нормалната циркулација на крвта.
Витаминот К, присутен во доматите, е важен за згрутчување на крвта. Дневното консумирање домати исто така ќе ви помогне да ја одржите вашата кожа здрава и сјајна.
Доматите можат да ја намалат штетата предизвикана од консумирањето тутун благодарение на кумаринот и хлорогените киселини што ги содржат.
Ако се обидувате да изгубите тежина, доматите ќе ви бидат од голема помош. Тој е нискокалоричен и богат со влакна, што значи дека ќе ве држи посити подолго време и ќе ви помогне подобро да согорувате маснотии.
Ако можете, обидете се да го јадете секој ден.
Европејците ги сметаат доматите за овошје. Значи, иако традиционално се класифицира како зеленчук, доматот е овошје. Грешката во врска со доматите останува во умот бидејќи доматите се одгледуваат како и повеќето зеленчуци и се користат во готвењето како зеленчук.