Познат билкар за ЧУДЕСНАТА МОЌ НА ЈОРГОВАНОТ: Мириса, се јаде, има лековити својства а од него се прави НАЈДОБРАТА ЛИМОНАДА

Пролетта е време кога природата се буди и цветаат најубавите растенија. Сè е зелено, шарено и миризливо. А еден од омилените пролетни мириси е мирисот на јоргованот.А дали знаевте дека јоргованот е и за јадење и за лековити? – Момчило Антонијевиќ, најпознатиот српски билкар, открива се за ова најубаво пролетно растение.– Не знам дали знаевте дека јоргованот не е само миризливо растение, туку и растение за јадење и лековито. Од него може да се направи многу вкусна лимонада, а од кората на ова дрво и цветовите кои се натопени во маслиново масло и се чуваат на темно место 40 дена се прави масло кое се користи за масажа на коските и зглобовите, па затоа, против ревматизам, против артритис, грчкиот збор syrinix што всушност значи луле е коренот на латинското име на ова растение „syringa vulgaris“, бидејќи неговото дрво се сметало за невообичаено добро и квалитетно за правење цевки.
Доктор Едвард Бах, англиски лекар, кој во 30-тите дошол на идеја да ја користи росата што се собира на цвеќето во третманот на начин што е најблизок до хомеопатијата. Тврдеше дека цветната есенција на јоргованот е особено препорачлива за луѓе кои се дрвени, крути во своите ставови, не прифаќаат лесно иновации, но и за некои банални работи како моментот кога треба да одите да ги прилагодите рбетните пршлени, тогаш треба да ја земете суштината добиена од цвеќињата на јоргованот.Дали е тоа вистина или не, не сум сосема сигурен. Но, искористете ги пролетните денови и уживајте во фантастичниот мирис на ова прекрасно растение, изјави Момчило.

Пронајдете не на следниве мрежи: