РЕЦЕПТ ЗА ДОМАШЕН ЈОГУРТ: Многу лесно се прави, секогаш ќе го имате дома, а и ќе заштедите!

21 март, 20240
Screenshot_7

Стаклени или земјени садови се идеални за подготовка и чување на домашен јогурт.

 

 

 

СОСТОЈКИ:

  • 1 л полномасно млеко
  • 1-2 лажици јогурт

 

 

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Загрејте го млекото на среден оган дедека на краевите од тенџерето не се појават меурчиња. Налијте го во поголем сад и оставете го да се излади на 44-46 степени. Секако, најдобро е температурата да ја измерите со термометар.

Во посебна чинија ставете јогурт, додајте малку топло млеко и измешајте. Мешавината ставете ја во млекото во голем сад, третина по третина, и добро измешајте. Покријте и оставете го на топло (може и на собна температура) 6-8 часа. Готовиот јогурт ставете го во фрижидер на 8 часа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi