Search

Која храна го забавува метаболизмот и го отежнува слабеењето

Одредени видови храна се познати по своите воспалителни својства, што потенцијално ја отежнува контролата на тежината и го зголемува ризикот од хронични болести. Таквата храна често содржи високо ниво на рафинирани шеќери, нездрави масти и преработени состојки кои можат да предизвикаат воспалителни реакции во телото ако се консумираат прекумерно.

Воспалението е природен имунолошки одговор, но хроничното воспаление, кое може да биде предизвикано од фактори на исхрана, може да доведе до различни здравствени проблеми, вклучувајќи отпорност на инсулин, метаболички синдром и кардиоваскуларни болести.

  1. Маргарин
    Маргаринот може да предизвика воспаление поради високата содржина на омега-6 масни киселини, особено кога содржи делумно хидрогенизирани масла или транс масти. Покрај тоа, маргаринот често се подложува на процес на хидрогенизација за да се стврднат маслата, што може да создаде транс масти кои можат да предизвикаат воспаление.

„Маргаринот е најнездрав од сите намази и путери. Тој главно содржи високи количини на транс-масти и проинфламаторни омега-6 масти – најлошите масти кои го зголемуваат лошиот ЛДЛ холестерол. Покрај тоа, повисоките количини на транс масти може да предизвикаат отпорност на инсулин. , што го забавува метаболизмот“, вели нутриционистката Натали Комова за SheFinds.

  1. Преработено месо
    Преработеното месо често содржи високо ниво на нездрави масти, како што се заситени масти и транс масти, кои можат да придонесат за воспаление во телото ако често се консумираат. Некои преработени месни производи содржат адитиви, како што се конзерванси и засилувачи на вкусот, што дополнително може да придонесе за воспаление и метаболички проблеми.

„Колбасите, сланината, виршлите и сувомесните сувомесни производи, кои се печени или чадени, често содржат високо ниво на заситени масти, како и адитиви како нитрати и нитрити, кои можат да придонесат за воспаление. Преработеното месо е исто така високо калорично, што може да доведе до зголемување на телесната тежина и покачен крвен притисок“, предупредува д-р Кезија Џој.

Тој исто така додава дека овие видови месо имаат висок процент на заситени масти, што може да доведе до дебелеење и да го отежне слабеењето.

  1. Црвено месо
    Црвеното месо е богато со заситени масти и може да предизвика воспалителни реакции во телото кога се консумира прекумерно, што потенцијално доведува до состојби како отпорност на инсулин и кардиоваскуларни проблеми. Покрај тоа, црвеното месо често е калорично, а неговото често консумирање без урамнотежена исхрана или физичка активност може да придонесе за зголемување на телесната тежина.

„Масните парчиња црвено месо можат да предизвикаат воспаление и зголемување на телесната тежина доколку се консумираат прекумерно. Тие се богати со заситени масти, што може да го подигне нивото на лошиот ЛДЛ холестерол и да придонесе за развој на срцеви заболувања“, заклучил д-р Џој.

Најново

Последни колумни