Поврзи се со нас

Здравје и убавина

Сремуш – одлично средство за чистење на организмот после зимските месеци

Објавено

на

Сремушот ја чисти крвта, цревата, кожата, помага при ревматизам и артритис, хипертензија, го детоксицира целото тело.

Кај нашиот народ сремушот е познат како див бел или мечкин лук. Има многу посилен мирис од обичниот лук и кога се во прашање лековитите својства, билкарите имаат навика да велат дека е „убиец на отровите“ во нашиот организам.

Се појавува рано напролет и се верува дека е првото растение што мечката го јаде по зимскиот сон. Ова е уште еден доказ дека животните инстинктивно знаат што е добро за нивното здравје, бидејќи сремушот е одлично средство за чистење на организмот од токсините насобрани во зимските месеци, велат билкарите.

Добро оди и со месо и со риба

Има многу можности и комбинации сремушот да биде присутен во нашата исхрана. Одлично оди со месо и риба, но може да се подготви и како салата. Се користи за подготовка на ладни јадења, но и разни видови пити, пецива, па дури и леб.

Април е идеално време за берење и консумирање сремуш.

Сремушот има многу лековити својства и е популарна храна во хомеопатијата. Често се користи за лекување на висок крвен притисок и дигестивни проблеми. Особено се препорачува за срцеви пациенти и оние со затнати крвни садови. Исто така, сремушот е познат по своите антибактериски и антивирусни својства, поради содржината на сулфур. Дури се користел во Првата и Втората светска војна за стерилизирање на рани.

Сремуштот има четири и пол пати повеќе сулфурни соединенија од обичниот лук.

Ризница на витамини и минерали

Дивиот лук е полн со разни витамини и минерали. Понекогаш се нарекува „крал на магнезиумот“ на растенијата поради високите нивоа на овој минерал кој се наоѓа во лисјата. Магнезиумот е познат како минерал кој помага против стрес и го штити циркулаторниот систем, особено срцето. Богат е со витамини А, Б1, Б2, ниацин, фолна киселина и витамин Ц, кој има 14 пати повеќе од лимонот.

Свежиот сремуш е најлековит

Листот од сремуш се користи сушен како зачин, а свеж како салата и треба да се додаде по завршувањето на термичката обработка, за да не испарат лековитите и ароматичните материи. Затоа, се препорачува да се јаде сремуш свеж и да се избегнува готвење, бидејќи термичката обработка, како и замрзнувањето и сушењето, ги губат повеќето од неговите лековити својства.

За разлика од лукот, сремушот има карактеристичен мирис само додека се јаде, а после тоа не се забележува.

Сподели ја веста:
Advertisement

Маркетинг

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Огласи за вработување:

Македонијапред 5 часа

Како да препознаете фалсификат евро монета

Гостиварпред 6 часа

Почнува уписот на првачиња за учебната 2024/2025 година

Регионпред 11 часа

Објавени телефонски броеви за итни случаи за државјани на Македонија кои ќе летуваат во Албанија

Македонијапред 12 часа

Синдикален протест: Повисоки плати, трошоци за храна и превоз, 35-часовна работна недела…

Здравје и убавинапред 14 часа

Телото ви кажува ако прекумерно внесувате шеќер

Македонијапред 15 часа

Внимателно при палење оган на отворено, апел од ЦУК до граѓаните кои ќе прават првомајски излет во природа

Вестипред 17 часа

Меѓународен ден на трудот, симбол на борба за работнички права

Рецептипред 1 ден

Празничен рецепт – Велигденска погача за убава трпеза и вкусен залак

Македонијапред 1 ден

Меланом – најопасниот рак на кожа, може да се излечи ако се открие навреме

Гостиварпред 1 месец

Света архијерејска Василиева литургија во Гостивар со гости од Србија и чин на ракоположување

Гостиварпред 2 месеци

Со љубов и почит кон корените – „Танец“ одржа концерт во Гостивар

Гостиварпред 3 месеци

Водици 2024 Гостивар: Осветени водите на Вардар – Бог се јави, Навистина се јави!

Гостиварпред 4 месеци

Ангелчињата во Гостивар го најавија Христовото раѓање-Бадникова поворка 2024

Спортпред 5 месеци

По првиот круг од сезоната КК Гостивар „виси“ на 8-та позиција на табелата

Спортпред 5 месеци

Кехинде од пенал му пресуди на Македонија Ѓорче Петров 1-0

Гостиварпред 8 месеци

Стефановски: Гостивар одличен како домаќин и публика, благодариме од срце!

Спортпред 8 месеци

ФК Гостивар загуби на домашен терен од Силекс 1-2

Гостиварпред 9 месеци

Осветена црквата „Св.Климент Охридски“ во Пожаране: Да го чуваме православието, секој храм е парче небо на земјата!

Advertisement

Популарно изминативе 100 дена