Јогуртот може поволно да делува на ризикот од дијабетес тип 2

Американската Администрација за храна и лекови (FDA), со одлука која се поднесуваше речиси пет години, им дозволи на производителите на јогурт да наведат дека овој прехранбен продукт може да го намали ризикот од дијабетес тип 2, пренесува CNN.

Одлуката од петокот го означува првото здравствено тврдење кое федералната агенција го издаде за јогуртот, но која има помала сила бидејќи иако е „поддржана од научни докази, не ги исполнува построгите стандарди“ на научниот консензус, соопшти FDA.

„За да се осигуриме дека овие тврдења не доведуваат во заблуда, мора да бидат придружени со одрекување или друг соодветен јазик за прецизно да им се пренесе на потрошувачите нивото на научни докази што го поддржуваат тврдењето“, пишува американската агенција

Во случајот на јогуртот, прифатено е дека, според ограничените научни докази, „редовното консумирање јогурт, најмалку 2 шолји (3 порции) седмично“, може да го намали ризикот од болест која погодува околу 462 милиони луѓе ширум светот.

Во FDA заклучиле, врз основа на две студии, дека ова препорачано количество јогурт е потребно за да се постигне наведениот ефект.

Направен од млеко ферментирано со бактерии или пробиотици Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, јогуртот е богат со калциум, протеини, витамини од групата Б и минерали, вклучувајќи магнезиум, фосфор и калиум.

Овој потег доаѓа како одговор на петицијата од 2018 година поднесена од компанијата за храна и пијалаци „Danone North America“. Поднесокот ја поттикна FDA да ги разгледа постојните истражувања за врската меѓу јогуртот и дијабетес тип 2, се вели во соопштението за печатот.

„Петицијата да се дозволи квалификувано здравствено тврдење поврзано со дијабетес тип 2 да се појави на етикетите на јогуртот беше поддржана со соодветни чекори и вклучуваше рецензирани истражувања за поддршка на нивната петиција“, рече д-р Каролин Пасеррело, регистриран диететичар нутриционист и инструктор во Колеџ за здравствени и рехабилитациони науки од Универзитетот во Питсбург.

Меѓутоа, покрај тоа што се ограничени, овие студии се исто така „не многу силни“, додава Пасеррело.

Начинот на кој е спроведено истражувањето „значи дека не можеме со сигурност да кажеме дека постои причинско-последична врска, туку повеќе корелација помеѓу дијабетес тип 2 и јогуртот“.

FDA ретко донесува одлуки да ги дозволи овие типови здравствени тврдења и во изминатата деценија го направила тоа само за 10 намирници, вклучително и какаото во прав со висок флавонол за намален ризик од кардиоваскуларни болести и одредени производи од брусница за намалена шанса за повторување инфекција на уринарниот тракт кај жените.

Д-р Марион Нестле, професорка по исхрана, здрава храна и јавно здравје на Универзитетот во Њујорк, ја критикуваше одлуката, прашувајќи: „Зошто некој разумен човек би помислил дека сè што треба да направите за да спречите дијабетес тип 2 е да консумирате 2 чаши јогурт седмично?”

Додава дека „сѐ што можеме да се надеваме е дека јогуртот е барем незасладен, но бидејќи е навистина тешко да се најде незасладен јогурт, ова им кажува на луѓето кои сакаат да избегнат дијабетес тип 2 дека засладените јогурти се добри за нив“.

„Според прегледот на студиите на FDA, количеството шеќер во јогуртот не влијаело на резултатите. Затоа, за FDA, шеќерот не е проблем“, толкува Нестле. „Секој јогурт може да се однесува на научното тврдење на FDA сѐ додека ја користи точната формулација наведена од агенцијата“, додава.

Високата потрошувачка на додаден шеќер е поврзана со поголем ризик од развој на дијабетес тип 2, според повеќе студии.

Според неа, сомнежот во тврдењето на FDA се надополнува со фактот дека причината за дијабетес тип 2 е повеќеслојна, па иако јогуртот може да биде дел од здравата исхрана за одржување на телесната тежина, „очекувајќи дека самиот јогурт ќе биде причински поврзан спречувањето на дијабетес нема смисла вон контекст на исхраната како целина“.

Во овој контекст, кога се оценуваат здравствените тврдења на производот за да се направи најдобриот избор за вашата исхрана и здравствена состојба, користењето на „здравиот разум“ е клучно, додава Нестле.