Која е тајната на совршено сварениот пире од компири?

Во никој случај не сте задоволни од пирето што го подготвувате? Пробајте го овој трик, благодарение на кој ќе има идеален вкус.

Имено, многу искусни готвачи го готват и во млеко бидејќи нема да се распадне, а ќе биде мекo. Потребни ви се 800 грама компири и 400 милилитри млеко.

Излупете ги компирите, исечете ги на четвртинки, ставете ги во тенџере и варете ги во вода околу 10 минути. Во меѓувреме загрејте го млекото и по десетина минути исцедете ги компирите и прелијте ги со млекото.

Посолете, измешајте и варете покриено на тивок оган околу 20 минути.

Отстранете го капакот за млекото малку да испари. По желба додадете путер и варете уште пет минути, па изгмечете го и послужете. Пријатно!