Најново истражување кое ветува: Јадењето инчуни и сардини наместо црвено месо би спасило многу животи на глобално ниво

148

Јадењето мали риби како инчуни и сардини наместо црвено месо може да спаси 750.000 животи до 2050 година на глобално ниво, велат научниците.

Придобивката најмногу би се почувствувала во посиромашните земји, покажа британската анализа, но и драстично ќе ја намали смртноста од срцеви заболувања во побогатите земји.

Малите риби се богати со хранливи материи со низок јаглероден отпечаток, иако само малку повеќе од една четвртина од уловените ги јадат луѓето. Остатокот се претвора во рибино брашно и рибино масло, кои се користат во земјоделството за да се хранат поскапите морски плодови како лососот и пастрмката.

Научниците истражувале дали замената на црвеното месо со овие риби може да ја намали стапката на заболувања и да спаси животи.

Хроничните болести сочинуваат околу 70 отсто од сите смртни случаи во светот, велат научниците, а срцевите болести, ракот на дебелото црево, дијабетесот и мозочниот удар сочинуваат речиси половина (44 отсто) од таа бројка.

Научниците ја пресметале потрошувачката на црвено месо во наредните децении во 137 земји и ја процениле можноста за нивна замена за мали риби користејќи историски податоци за риболов. Проекцијата покажа дека таквата замена може да спречи меѓу 500.000 и 750.000 смртни случаи на глобално ниво до 2050 година, особено од срцеви заболувања.

Истражувачите признаа дека малата риба не е доволна да го замени црвеното месо, но посочија дека тоа би можело да биде „ветувачка алтернатива“.

Тие нагласуваат дека постои „потреба да се ограничи потрошувачката на црвено месо интензивно со стакленички гасови и да се префрли на храна која е здрава и еколошка“ во обид да се „намали товарот“ на хроничните болести поврзани со исхраната во наредните децении.