Цените на храната може да растат секоја година: Експертите ги открија причините

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

Научниците предупредуваат дека цените на храната отсега ќе растат секоја година. Климатските промени, особено зголемувањето на температурите, би можеле да предизвикаат поскапување на храната за 3,2 отсто годишно, покажува новото истражување во Германија.

Како што климатските промени продолжуваат да се влошуваат, инфлацијата на цените значи дека се повеќе луѓе ширум светот немаат разновидна и здрава исхрана или едноставно немаат доволно за јадење.

Новата анализа покажува дека глобалното затоплување би можело да предизвика зголемување на цените на храната за меѓу 0,9 и 3,2 процентни поени годишно до 2035 година. Истото затоплување ќе предизвика помал пораст на вкупната инфлација, што значи дека поголем дел од приходите на домаќинствата ќе бидат потрошени за купување храна.

Овој ефект ќе се почувствува низ целиот свет, и во земјите со високи и со ниски приходи, но никаде повеќе отколку на глобалниот југ. Како и со многу други последици од климатските промени, Африка ќе биде најтешко погодена и покрај тоа што малку ќе придонесе за нејзините причини, пишува ScienceAlert.

Инфлацијата на храната поврзана со климата може да се подели на два меѓусебно поврзани проблеми.

Промена на годишните времиња, штетници и болести

Првата е дека истите ефекти од климатските промени кои предизвикуваат инфлација веќе го отежнуваат набавувањето на храната. На пример, повисоките температури може да предизвикаат промена на долго воспоставените и предвидливи земјоделски сезони и на тој начин да го спречат растителното производство.

Други последици може да вклучуваат повеќе епидемии на штетници и болести кои ги осиромашуваат стоката и резервите на храна, а уште полошо што ќе го отежне пристапот до руралните заедници.

Сите овие фактори ги зголемуваат цените и ја намалуваат куповната моќ на погодените домаќинства. Двигателите на инфлацијата на храната веќе ја влошуваат безбедноста на храната.

Растот на инфлацијата

Друг дел од овој проблем е растот на самата инфлација. Зголемувањето на цените од 3 проценти годишно би значело дека домаќинствата се помалку способни да го купат она што им е потребно.

Веројатно би морале да направат компромис и да изберат помеѓу квалитет и цена. Ова за возврат ги прави луѓето поподложни на болести и други здравствени проблеми. Неухранетоста е водечка причина за имунодефициенција во светот.

Оние без никакво образование имаат поголема веројатност да се занимаваат со професии чувствителни на климата, како што е земјоделството, а со тоа и подиректно изложени. Едукацијата на луѓето за климатските промени може да обезбеди одреден капацитет да се прилагодат на нив, а со тоа да ја зголеми безбедноста на храната.

Адаптација и образование

Климатските промени се мултипликатор на ризикот од глад за оние популации со вкоренета ранливост. Во светло на ова, 134 земји на COP28 потпишаа декларација за вклучување на системите за храна во нивните климатски активности, за да се осигураат дека секој има доволно храна во услови на климатски промени.

Истражувачите зад новата студија сугерираат дека намалувањето на емисиите на стакленички гасови може да го ограничи секое влијание врз глобалната економија. Исто така, сугерираме дека економската диверзификација би послужила како заштита за оние заедници кои се потпираат на земјоделството и за храна и за приходи.

Интервенцијата на владата, исто така, може да обезбеди финансиска заштита и помош во исхраната на оние кои можат да бидат заробени во циклус на сиромаштија поради инфлацијата и намалената достапност на храна.