Јадењето на овие овошја и зеленчук може да придонесе за долговечност

Има мног? фактори кои влијаат на тоа како старееме: генетика, животна средина, стрес, пушење и исхрана. Иако некои фактори се надвор од наша контрола, можеме да се фокусираме на храната и пијалоците што ги консумираме за да ги подобриме нашите шанси за долговечност.

Иако постојат голем број намирници кои можат да помогнат при стареењето, како што се јаткастите плодови, рибата, маслата, билки и зачини, одредени овошја и зеленчуци исто така можат да го забават процесот на стареење и да го подобрат квалитетот на животот.

Експертите објаснуваат дека одредени овошја и зеленчуци содржат различни хранливи материи, антиоксиданси и биоактивни соединенија кои можат да му помогнат на телото да се одбрани од болести и компликации поврзани со стареењето, како што се срцеви заболувања, когнитивно опаѓање, воспаление или оштетување предизвикано од оксидативен стрес.

Покрај тоа, тие можат да помогнат да се намали ризикот од развој на висок крвен притисок и холестерол, кои директно влијаат на ризикот од кардиоваскуларни болести. Нутриционистите издвоија неколку такви најдобри овошја и зеленчуци за долговечност.

1. Црвена зелка

Според нутриционистите и сестрите Тими Лакатос Шејмс и Луси Лакатос, црвената зелка е еден од најдобрите зеленчуци за долговечност.

„Оваа зелка е моќен извор на антиоксиданси кои содржат сулфур наречени глукозинолати, за кои една студија од 2021 година покажа дека помагаат во намалување на ризикот од срцеви заболувања, рак, артритис и невродегенеративни болести“, велат тие за „Јади ова, не тоа“.

2. Авокадо

Авокадото е моќна суперхрана која е поврзана со безброј здравствени придобивки, од кои многу можат конкретно да помогнат во здравото стареење и долговечноста.

На пример, авокадото е богато со влакна, што може да помогне да се намали ризикот од срцеви заболувања и да се подобри здравјето на цревата. Студијата од 2020 година , исто така, покажа дека авокадото може да помогне во намалувањето на ЛДЛ холестеролот („лошиот“ вид), што директно може да помогне во намалувањето на ризикот од срцеви заболувања, како и да го намали хроничното воспаление.

3. Боровинки

„Често поздравени како суперхрана, боровинките се богати со антиоксиданси, особено антоцијани, кои можат да придонесат за долговечноста. Овие моќни соединенија се борат против оксидативниот стрес и воспалението, состојби поврзани со хронични болести и стареење“, вели нутриционистот Лорен Манакер.

Тој додава дека вклучувањето на боровинки во исхраната може да го подобри нашето здравје на краток рок, а исто така може да придонесе за подолг и поздрав живот.

4. Брокула

Експертите често го поврзуваат овој зеленчук со долговечноста. Според Manaker, „брокулата е полна со влакна, витамини Ц и К, железо и мноштво други антиоксиданси за кои е докажано дека го намалуваат ризикот од хронични болести како срцеви заболувања и рак“.

Тој истакнува дека една од клучните компоненти на оваа храна е сулфорафанот, кој е корисен поради неговиот потенцијал да ги подобри процесите на детоксикација на телото и да штити од оштетување на клетките.

5. Јагоди

Според една студија од 2021 година, додавањето на јагоди во вашата исхрана може да помогне да се спречи когнитивниот пад поврзан со возраста, како што е меморијата.