Кога станува збор за здрав начин на живот, важно е да се земе предвид влијанието што нашата исхрана може да го има врз нашето тело. Изборот на појадок е особено важен бидејќи може да даде тон за остатокот од нашиот ден и со текот на времето значително да влијае на нашето целокупно здравје.
Не сите намирници за појадок се создаваат еднакви, особено кога станува збор за нивното влијание врз метаболизмот, вели лекарот д-р Пол Дејдон. Тој откри три избори за појадок кои треба да ги избегнуваме доколку сакаме побрз метаболизам.
- Слатки снегулки
За почеток, д-р Даидон предупредува на привлечноста на зашеќерените житарки, особено оние што им се продаваат на децата. “Многу житарки се богати со додадени шеќери и малку влакна и протеини. Јадењето многу шеќер може да доведе до скокови на шеќерот во крвта и нивото на инсулин, што со текот на времето може да доведе до отпорност на инсулин”, изјави тој за SheFinds.
Тој додава дека овој отпор е поврзан со забавен метаболизам и зголемено складирање на маснотии.
- Преработени колачи
Различни слатки и солени преработени колачи се главен избор за појадок за многумина, но тие нудат мала хранлива вредност. За жал, објаснува д-р Даидон, овие задоволства се „преполни со рафинирано брашно и шеќер, кои предизвикуваат брзи скокови на шеќерот во крвта проследени со несреќи“. Тој нагласува дека ваквите флуктуации можат негативно да влијаат на нашиот метаболизам. - Засладени јогурти
Иако јогуртот може да биде хранлива опција за појадок, лекарот советува да се внимава кога се во прашање засладените сорти. “Многу засладени јогурти содржат многу додаден шеќер. Подобро е да изберете обичен јогурт и да додадете овошје за сладост за да ја избегнете оваа замка”, советува таа. Високо-протеинскиот грчки јогурт е одлична здрава алтернатива.
За поддршка на здрав метаболизам, д-р Дејдон препорачува да се фокусирате на опциите за појадок густи со хранливи материи кои нудат рамнотежа на јаглени хидрати, протеини и здрави масти.
„Опциите како тост и авокадо од цели зрна, овесна каша со јаткасти плодови и бобинки или изматени јајца и зеленчук можат да обезбедат енергија и есенцијални хранливи материи“, заклучил докторот.